Добре дошли в Лонгийър – най-северният град на планетата

в Любопитно

Лонгийър определено е красиво селище То се намира на остров Шпицберген, в южната част на фиорда Адвенфьоден, Норвегия, който се свързва в долината Адвен по суша.

Интересното в случая е, че това е най-северният град на планетата с население над 1000 души. По данни от 2013 г. тук живеят 2075 души.

До Лонгийър се стига основно със самолет и по-рядко (заради ледовете) с кораб.

Градът предлага голямо разнообразие от дейности и спортни съоръжения: тук има плувна зала, стена за катерене, голяма спортна зала, една бакалница, три бара, три хотела, една църква, няколко туристически магазина, кино през неделите, един нощен клуб и игрище за скуош.

Също така тук е и седалището на Свалбардския университет, който представя четири норвежки университета и дава университетско ниво на обучение в областта на полярните науки.

Източник: manager.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ