Босилек от Божи гроб е хитът в село Йерусалимово

в Религия

То е едно от трите населени места в целия свят, съименници на светия град Йерусалим. Освен в България, другите два града са Нов Йерусалим в САЩ и Русия.

Скрито е в прегръдката на Сакар планина, но със сигурност никой не би го подминал по пътя, защото още отдалече огромен 6-метров метален кръст посочва входа към село Йерусалимово. Кръстът е издигнат през 2000 година в чест на кръглата годишнина от рождението на Исус Христос – по идея на тогавашния кметския наместник Димо Желязков. Майстор по изработването на кръста е Кьнчо Желязков – правнук на хаджи Митьо – един от някогашните първенци на селото, посетил Божи гроб.

Какво символизира?

Кръстът символизира духовната връзка на с. Йерусалимово със светия град Йерусалим и изразява стремежа на нашенци за духовно издигане. Символ на любовта и обичта между хората и нациите. Този кръст е осветен от Старозагорския митрополит Галактион.

Вярата в босилека

Вярата тук е най-святото нещо. „Тук е райска земя”, казват местните. Иерусалимци още пазят като свещена реликва цветето, което хаджи Митьо донесъл преди век от Божи гроб. Сега то се пази в дома на прапраправнука му. Местните наричат цветето божигробски босилек и вярват в целебните му сили. Вярата им е толкова силна, че вадят растението и го слагат до главата на човек, които гасне, за да му даде сили.

На тавана на местната църква пък има икона, дарена от палестинското посолство. Разпятие с вградени в него миро, тамян, светена вода и пръст от Божи гроб. На всеки празник местните хора отварят и червено кадифено ковчеже, за да извадят оттам пак подарените им от името на палестинския народ кръст, Тайната вечеря и Витлеемската звезда, изработени от седеф.

Дарът е донесен заради установените трайни връзки и приятелство с местните жители в знак на признателност, че са приели името на свещения град. Заради тази дружба единствената асфалтирана улица в селото се казва „Палестина”, а на нея има чешма, изградена с палестински дарения.

Източник: retro.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ