Банята – място за срещи, за почивка, за демонстрация на стил

в Любопитно

Да разполагаме със собствената баня вече не е лукс. Някога, в епохата на Древен Рим, та чак до средата на 20-ти век, къпането в лични покои е било привилегия само на императорите, князете и благородниците. Днес, обаче, това е стандарт за всяко жилище. Но въпреки това „стандарт“ е доста разтегливо понятие – докато някои хора се радват на това просто да имат дори един прозорец в банята, други превръщат личната си баня в истински уелнес палат.

Личните бани в Античността и Средновековието – привилегия за най-богатите

Още в Древен Рим, освен многобройни обществени бани, където се срещали представители на всички обществени прослойки, е имало и „частни“ бани. Те били привилегия на най-заможните. Император Август, например, се е наслаждавал на уединение, когато се къпел.

Юлия, дъщерята на Август, която била известна с организирането на големи и шумни пиршества, всъщност организирала тези пирове в частна баня. Това, разбира се, било голямо нещастие за нейния баща, който предпочитал дъщеря му да е с по-сдържано и обрано поведение.

Дори и след залеза на Римската империя частните бани са останали привилегия само за заможните благороднически кръгове. В средновековните крепости всъщност било разпространено гостите да се посрещат в банята на господарите като знак на гостоприемство. За чувство на срам не можело да става и дума. Етикетът в двора бил такъв, че преди угощението, важните гости били канени да се изкъпят или поизпотят в скъпо украсената господарска баня. Това, разбира се, се правило и от съображения за сигурност – когато си в банята няма как да внесеш оръжие или друг опасен предмет.

Дори по-късно, през 16-ти – 17-ти век, когато къпането все още не се възприемало като нещо важно, скъпите и луксозно обзаведени бани служели за представителни цели. В кралската баня, пищно украсена и представяща преди всичко бароковото богатство, се събирал най-вече дворът. В същото време обикновеният народ бил лишен от възможността да ползва собствена баня до 20-ти век.

Събота – Голям ден! Ден за баня!

Дори и във времето след войните собствената баня била все още лукс. Най-честата практика по онова време е била да се стопли вода вкъщи и с нея да се напълни вана или корито. След това всички членове в семейстовто, един след друг, се къпели….в едно и също корито…с една и съща вода. Дълго време събота се приемал като „Голям ден за баня“.

Като алтернатива на домашното корито, обществените къпални започнали да предлагат къпане под душ или във вани. Те можели да бъдат наети за половин или цял час. Тук срещу малка сума пари хората можели не само да се изкъпят но и дори да се „поплацикат“ във ваната.

Каква наслада…която в онези времена е била лукс. Човек разполагал с време само за себе си и за….самостоятелно къпане. Докато вкъщи се налагало да сподели една и съща вана и вода с всички членове на семейството, то в обществената баня, той можел да се отпусне в топлата вода и да се наслади на „правенето на нищо“.

Банята – от помещение за поддържане на личната хигиена до релакс център

Заедно с икономическия подем след 50-те години всяко жилище било снабдено с баня. До тогава само жилищни сгради за социални нужди били снабдени с течаща топла и студена вода, както и с баня, която била свързана с канализацията. Предпоставките за поддържането на добра лична хигиена в частните домове били подсигурени.

Но елементарните бани вече не били достатъчни. Както обществените къпални постоянно се развивали, така и частните бани започнали да се модернизират. С покачващата се заплата все по-голямо значение придобивало и обзавеждането и дизайнът на банята.

Днес нищо друго не показва така добре, с колко пари, място и стил разполага един човек, както неговата баня. Обикновените жилища, отдавани под наем, разполагат в най-добрия случай с простичка баня с „неутрален“ дизайн. Но в собствените жилища скъпо струващите бани вече са се превърнали в стандарт. Който залага на дизайна и може да си позволи да плати за него, инвестира в голяма баня с красиви плочки, луксозна санитария и модерни мебели за баня, както и в една приятна и изпълнена с добро настроение атмосфера.

Търси се: луксозна баня

Който разполага с достатъчно пари, се насочва към луксозното обзавеждане за баня, каквото може да се срещне само в най-скъпите хотели по света. Но тенденциите отдавна вече са надскочили границите на основното предназначение на банята – за поддържане на личната хигиена. Вече се търси преживяването под душа. Все по-търсени стават модерните душ кабини от типа „тропически дъжд“. При тях водата се излива като тропически дъжд, към което се добавят аромат на гора, пеенето на птици и други подобни ефекти. Все едно се намираш в някоя тропическа страна.

От едно просто средство за поддържане на личната хигиена банята се е превърнала в място, демонстриращо социален статус, богатство, стил, място, в което може да се насладиш на време само за себе си, място, в което може и тропическа буря да преживеете и това всъщност да ви забавлява.

Така че вземете един душ или вана и се насладете на деня!

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ