Анастасия Димитрова – първата българска светска учителка от епохата на Възраждането

в История

Анастасия Димитрова е първата българска светска учителка от епохата на Възраждането

Родена в Плевен, Анастасия е дете на бедни родители – майката е прислужница в дома на врачанския епископ Агапий.

Отначало тя учи при своята благодетелка, майката на епископа. По-късно продължава образованието си в Калоферския девически манастир, като се обучава не само при калугерките, но и при учители като Ботьо Петков, Райно Попович, Брайко Генович и др., под чието ръководство изучава история, география, аритметика, граматика.

През октомври 1839 г. Анастасия Димитрова открива в родния си град първото Девическо взаимно училище, което се издържа от епископ Агапий. Завършилите училището девойки, които учели и гръцки, ставали учителки или откривали нови взаимни училища в други градове в България.

Анастасия Димитрова е първата българка, която се е осмелила да стане учителка и да се посвети на тази професия по време, когато това е било табу за жените. Смята се, че плевенчанката е постигнала революция в просветното дело. Съвсем млада, тя се нагърбва със задачата да стане учител, макар че в онези времена това е било не само забранено, но се е преследвало от закона.

През 1845 г. при Анастасия Димитрова учат около 90 момичета от цяла Северна България, като някои от тях после откриват училища в родните си градове Свищов, Враца, Ловеч…

След като се омъжва, Анастасия Димитрова напуска училището. Тя, както и бившата й ученичка Мита Гегова, преподава частно в дома си на около 10 девойчета и посвещава на педагогическа дейност повече от 50 г. от живота си.

Докато някои от новосъздадените светски девически училища възникват по почин на гражданите или на отделни просветни дейци, във Враца и по други места, ученичките на Анастасия Димитрова сами раздвижват и тласкат напред девическото образование. Такава енергична учителка и една от първите последователки на Анастасия Димитрова е Цвета (Кета) Кръстенякова. Други нейни ученички също откриват девически училища, сред тях: Парашкева Нейкова – в Ловеч и Пелагия – в Свищов. През 1858 г. пък Сава Филаретов отваря първото девическо училище в София.

Твърде набожна, Анастасия Димитрова отива на поклонение в Йерусалим, където приема монашество под името Анна и скоро след това умира.

Днес към Българската православна църква е отправено предложение от плевенското училище, което носи нейното име, Анастасия Димитрова да бъде канонизирана. Според директора на училището, това е много добра идея и, колкото и да е трудно, тя трябва да бъде реализирана…

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ