Този път наистина си обещавам – ще се променя! Но така ми се искаше да зная как…

в Любопитно

Този път наистина си обещавам – ще се променя! Но така ми се искаше да зная как…Този път
В този материал ще ти разкажа за точните психологически принципи, които ще ти покажат посоката, в която да тръгнеш, за да намериш своето как! Те работят, затова прочети само ако си готов наистина да осъществиш така желаната промяна – у себе си и у другите!

Може да има милиони начини, но принципите са няколко. Този, който разбира принципите, сам си избира начините, а този, който изпробва различни начини, без да разбира принципите, със сигурност ще има проблеми. – Ралф Уолдо Емерсон

Така стоят нещата и с промяната! Но преди да разгледаме принципите, стоящи зад нейното осъществяване, нека ти разкажа една истинска история……
Джон Стегнър работил за компания – голям производител, но нещо го глождело отвътре, не му давало мира, защото виждал, че сума пари се хабят на вятъра.

„Смятах, че можем да намалим разходите за покупки не просто с 2 %, а с нещо от порядъка на един милиард долара в следващите пет години.“, казва той.
Стегнър знаел, че спестяванията можели да станат факт ако се осъществи промяна в начина на закупуване. Въпросът бил как да убеди висшестоящите в това, като по-голямата част от членовете на управителния съвет наистина не вярвали в тази възможност.
Ето какво направил:

Трябвал му крещящ пример за лошите покупателни навици на фирмата. Затова ангажирал един от стажантите със задачата да направи малко „разследване“ само за една стока – какви работни ръкавици носят работниците в повечето фабрики на компанията, на какви цени са закупени и от кои доставчици.
Информацията в доклада на стажанта била стряскаща: Фабриките купували 424 различни вида ръкавици! Нещо повече, подбирали най-различни доставчици и си договаряли сами цените. Така едни и същи ръкавици стрували $ 5 в едната фабрика и $ 17 в друга!

После Стегнър накарал стажанта да се сдобие с по един чифт от всичките тези 424 вида ръкавици, поставил им етикет с цена и ги наредил красиво върху голямата маса в заседателната зала. Погрижил се и да покани шефовете на отдели да видят тази представителна и интригуваща изложба.
Автор: Христо Стоянов
Източник: lifehack.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ