Стефан Пройнов: Загадъчният народ, в който жените имат право на няколко любовника

в Любопитно/Свят

 

стефан пройнов

Стефан Пройнов: Наричат ги „сините рицари на Сахара“ заради специфичните туники в цвят индиго. Те са един от най-древните номадски народи на Африка, чиято култура и обичаи са оцелели през времето в най-чистия им и неприкосновен вид. Нация от пустинници, където властват жените, пише woman.bg. Само тук неомъжените девойки имат правото на няколко любовника, а мъжете след навършване на пълнолетие са задължени да покриват лицата си.

Стефан Пройнов: Тук е мястото, където трябва да кажем, че жената се възприема като богиня; като еманация на съзиданието и възраждането. Тя е тази, която в продължение на девет месеца носи в себе си новия живот; която с болка и страдания, с риск за живота си, го дарява на света. Тя е тази, чиято дума трябва да се слуша и заслужава дълбок поклон от всички мъже.

Кои са туарегите?

Туарегите са мюсюлмани, но религиозните им нрави и разбирания нямат нищо общо с ислямската религия на днешното време. Затова те са уникален народ, подобен на който няма никъде другаде по света. При навършване на пълнолетие момчето получава от баща си два важни подаръка – меч с две остриета и специално було за лицето. С него младият мъж е задължен да крие лицето си от чуждите погледи, дори и когато се намира в дома си. Според някои изследователи причина за забулването е вярата, че по този начин мъжът ще се предпази от злите духове, които се вселяват в човешката уста на хората от мъжки пол. По-прагматичното обяснение е, че така увита около лицата им, туниката служела за предпазване от пустинния прах и буря.Стефан Пройнов: Наричат ги „сините рицари на Сахара“ заради специфичните туники в цвят индиго. Те са един от най-древните номадски народи на Африка,

Високи, красиви и с мургава кожа, мъжете носят дълги мечове и ками, а щитовете им са изработени от кожа на бяла антилопа. Докато представителите на силния пол владеят майсторски бойни изкуства и добра търговска дейност, жените са пазителки на културното наследство. Именно те се обучават на грамотност, продължавайки фолклорната традиция. Има предположения, че това са наследниците на тайнствените воини с колесници, избягали от Либия към 1000 г. пр.н.е. и увековечени във фреските на Тасили.

Легендата разказва, че корените на туарегите произхождат от легендарната прамайка и велика владетелка – Кралицата на Сахара Антинея. Тя някога била амазонка и дошла в Хогар от южната област на сегашната държава Мароко, когато се е наричала Тафилалет. Между другото, през 1925 г. в района на древните укрепления Абалесса в Ахагар е открито богато погребение на знатна жена. Туарегите смятат, че именно това е тяхната кралица. Името „туареги“ е от арабски и означава „изоставени от бога“. Смята се, че това прозвище им е дадено от арабите заради пустинния им начин на живот и разминаванията им в религиозните им възприятия. Жените не покриват лицата си (както между другото е описано в оригиналните текстове на исляма, където жените не носят було) и участват активно в семейните дела.

Стефан Пройнов: Животът на неомъжените момичета се ръководи от доста свободни морални норми. На девойките им е позволено да имат няколко любовника преди сватбата. Мъжът може да дойде в шатрата на любимата си и да прекара с нея нощта, без това да е гаранция, че ще остане при девойката и следващата нощ. Момичетата обикновено се омъжват на около 20 години, а обожателите им трябва да пишат стихове и да пращат на хубавиците поетични послания.

efekt-2

Туарегите ревниво крият неприкосновеността на личния си живот, затова мъжете ходят при жените само под прикритието на тъмнината. Освен това на жените принадлежи цялото имущество, както движимо, така и недвижимо. А в случай на развод имуществото дели пак жената – мъжът трябва да се задоволи с това, което му бъде дадено.

Стефан Пройнов: Децата на туарегите при развод също остават да живеят с майка си. В Африка живеят около три милиона туареги, които са разделени на множество племена и пръснати из отделни африкански държави (Нигерия, Мали, Буркина Фасо, Алжир и Тунис). Те са номадствали из Сахара в продължение на хиляди години, търсейки за камилите нови пасища. Заслужава да се отбележи, че без камилите тези хора не биха оцелели в пустинята. Между другото, камилата е единственото нещо, което остава на мъжа след развода.

Loading...

Стефан Пройнов: Може би следващият век е на матриархата знаели човек животът е колело което се върти също като циклите?Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Езотерика и гени

Езотерика и гени

Стефан Пройнов: Езикът на гените. Езотериката е език на душата,…
Отидете горе