Режим на пълномощията 1881-1883 г.

в История

Ноември 1880 г. Петко Каравелов (ЛП) съставя първото си правителство. Батенберг иска от Александър II да се промени К. На 1 март 1881 г. руски нихилисти убиват Александър II. На власт идва неговият син Александър III. На 27 април 1881 г. Батенберг уволнява Петко Каравелов и назначава руския генерал Казимир Ернрот (финландец).

На 11 май 1881 г. с прокламация към народа Батенберг казва какво иска: 1) сесията на парламента да се отложи; 2) иска извънредни пълномощия за 7 години, през които той ще управлява с укази и ще създаде ДС (Държавен съвет); 3) преди да изтекат тези 7 години ще се свика ВНС за да се промени ТК.

Важното е как ще реагира Русия. Официално тя подкрепя действията на Батенберг. Въпроса е как Батенберг да направи така, че КП да спечели изборите. Страната се разделя на 5 части, а над всичко стои „чезвичарен комисар” (ЧК). ЧК е руски офицер. Той събира данъците, той казва какво да се прави. След сериозна пропаганда от страна на Батенберг КП изненадващо печели за пръв път.

На 1 юли 1881 г. е свикано Второто ВНС в Свищов. Защото Търново е крепост на ЛП, и защото ако реши князът може да разиграе театър, да се качи на корабчето и да отпътува за Русия. За по-малко от един ден ВНС гласува новите закони. Същия ден ген. Казимир Ернрот се оттегля и страната остава без министър председател. Създава се „Дратунския корпус” (ДК). Батенберг се оказва зависим от тази руска подкрепа. Появява се въпроса за железницата от Цариград до Белово. Появява се конкурентен проект. Руснаците предлагат да се построи линията Свищов (или) Русе – София. България трябва да избере, но няма пари. От Петербург казват, че според Берлинския конгрес трябва да се строи Диагоналната железница. Батенберг иска да направи Държавен съвет, като всички в него се назначават от княза.

На 31 декември 1881 г. княза прави нова промяна, като отново дава властта на консерваторите. Либералите започват серии от митинги в цялата страна. Единственото което КП може да направи е да атакува лидера им. По това време ЛП се разделя на две крила: умерени (склонни към компромиси за промяна на К) и крайни (бягат в Източна Румелия). Батенберг трябва отново да привлече Русия на своя страна.

На 23 юни 1882 г. ген. Леонид Скобелев съставя правителство (коалиция между руски генерали и КП). Появява се сблъсък по въпроса за ж.п. линията. От Тюркменистан идва Владимир Черказки. През март става един инцидент, софийският митрополит е изпратен за заточение в Рилския манастир. На 3 март 1883 г. консерваторите напускат правителството. Русия престава да подкрепя КП и княза, за сметка на руските генерали и то най-вече умерените.

На 8 август 1883 г. консерваторите и умерените либерали сключват споразумение.

Консерваторите искат ТК да бъде възстановена, а либералите са съгласни, само ако по-късно бъде променена. На 7 септември 1883 г. имаме правителство начело с Драган Цанков (КП+УЛП). На 5 декември 1883 г. той без да уведоми крайните либерали създава Закон за промяна на ТК. Парламента става двукамерен. Намалява се броя на представителите в НС, въвежда се имуществен и образователен ценз. На 31 декември 1883 г. консерваторите напускат правителството и така остават само умерените либерали. Драган Цанков насрочва избори за месец май. От 30 юни 1884 до 9 август 1886 г. имаме правителство начело с Петко Каравелов (КЛП). За да не се скарат Каравелов не отменя К.

Източник: bg-istoria.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ