Откъде идват маниерите на масата

в Любопитно

Още от деца се опитват да ни научат на правилни маниери на поведение докато сме на масата за хранене.

По света, обаче, в зависимост от култура и националност, тези маниери се различават. Дори различните култури имат различни стандартни начини за поздравяване.

Етикетът на масата всъщност показва легитимни начини за изразяване на удоволствието от хранене, припомнят от foodpanda. Преди време задължителните правила на масата са били много строги, но времената се менят, а заедно с тях се менят и начините да показваме добри обноски.

Правилото „Без лакти на масата“, например, е наложено в Средновековието, защото масите са били много претъпкани и така се спестявало място.

Правилото за издърпване на стола за жените, за да седнат, макар и винаги рицарско, е било инициирано не защото жените са били безпомощни, а понеже роклите им били огромни.

Начинът, по който оставяме приборите в чинията, е също не толкова за удобство на сервитьора, а по скоро за спестяане на допълнително усилие да помолим да отсервират чинията ни.

Източник: manager.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ