Най-неуловимият шпионин в историята е бил с дървен крак

в Любопитно

Вирджиния Хол е била най-търсеният човек от Гестапо. Тя е имала изключително добра подвижност, била е смела и много интелигента, а през Втората световна война е била отличен шпионин, макар че е била с дървен крак.

Вирджиния е родена в богато американско семейство, владеела е няколко езика, а надеждата на близките ѝ били да стане дипломат. Зад нея е стояло богатство и класа, с които можела да постигне каквото пожелае.

Тя обаче се присъеднява към United States Foreign Service като офицер, но не успява да премине приемните изпити. Затова започва работа като секретарка на консула. Заминава за Варшава, а след това и за Турция.

Именно в Турция се сдобива с прякора Накуцващата дама. Инцидентът с крака ѝ се случва през 1933 година. Опитвайки се да се покатери на една ограда, тя е простреляна в левия крак. Макар че веднага е постъпила в болница, раненото място бързо е започнало да гангренясва.

Наложило се бързо да го ампутират до коляното и да ѝ поставят дървен крак. Това съвсем убило мечтата ѝ за офицерска кариера. Новината разбива сърцето ѝ, но е решена да не се отказва от военна кариера.

Заминава за Франция в навечерието на Втората световна война и става шофьор на линейка. По това време Германия води активна кампания срещу Полша, а Франция се опитва да се опази от набезите на нацистите.

Но когато Франция е окупирана, Вирджиния заминава за Великобритания. Надявала се там да намери работа, които да ѝ позволи да се бори с немските окупатори. Започва като чиновник, опитващ се да разгадае немските кодове.

Скоро обаче ѝ предлагат много по-интригуваща работа от тази в офис. Заминава за интензивно военно обучение и с кодовото име Жермен в продължение на 3 месеца е обучавана за агент.

Вирджиния става един от най-добрите шпиони на Обединеното кралство. Организира нападения, саботажи и освобождава военнопленици, а с това предизвиква гнева на Гестапо.

Залавянето ѝ щяло да завърши с брутална екзекуция, но въпреки това тя не се отказва от нито една мисия. Пътувала е из цяла Франция и Испания, предупреждавайки Лондон за евентуални атаки. Била готова и да се раздели с дървената си протеза при нужда.

Подпомагала е френската съпротива и създава цяла мрежа от контакти, за да е полезна за съюзниците. След края на войната получава медал за герой и започва работа в ЦРУ, където остава до 60-годишна възраст.

Източник: sanovnik.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ