Монетите говорят: Монети на стойност 3,8 милиона долара открити с металотърсач!

в България/Монетите говорят

Монетите говорят: Монети на стойност 3,8 милиона долара открити с металотърсач!
Искаме да Ви припомним за една уникална находка от монети и множество предмети открита с металотърсач. Историята се случва в далечната 1992г. когато и в България търсенето с металдетектор не се криминализираше и да имаш гадулка бе модно дори.

Това се случва във Великобритания където, ако откриеш съкровище ставаш богат и известен не като в България, ако откриеш съкровище може да станеш подсъдим и пак известен, но в медиите като престъпник. Историята е известна като съкровището Hoxne от 1992 година на стойност 3,8 милиона долара и е сред най-цените съкровища на Великобритания.

На 16 ноември 1992 г. фермерът Питър Уотлинг загубил чук във ферма, югозападно от село Hoxne в Съфолк, Англия. Той помолил своя приятел Ерик Лоус да използва своя металдетектор, за да намери чука.

Вместо това Лоус намерил сребърни лъжици, златни бижута и златни и сребърни монети. След алармиране до властите, екип от археолози е изпратен на мястото и те го разкопават за един ден.

Това, което са открили, е най-голямото съкровище от късно римско злато и сребро, открито някога във Великобритания. Съкровището Хоксни е и най-голямата колекция от монети от четвърти и пети век, намерени навсякъде в Римската империя.

Сред предметите в съкровището са 569 златни монети (солиди), 14 272 сребърни монети (милиаренсии), 24 бронзови монети (нуми), 29 златни бижута, 98 сребърни лъжици и черпаци, дръжка на сребърен съд с форма на тигрица и четири саксии за пипер.

През 1993 г. британският комитет за оценка на съкровищата оцени съкровището на £1,75 милиона, или £3,8 милиона през 2018 г. Тази сума била платена на Уотлинг и Лоус.

Съкровището Хоксни е изложено в Британския музей в Лондон. Изложен е и чукът на Уотлинг. Днес те привличат милиони туристи и държавата печели милиони от това.

Във Великобритания има закон, който урегулира търсенето и намирането на антики и възмездяваното на собственикът на земята и откривателите на съкровища монети и предмети докато в България още чакаме закон, който да не инкриминира търсенето.

Дали сте член на Българска Национална Федeрация по Металдетектинг или Българска Асоциация на Търсачите на Самородно Злато и Метеорити откриете ли такова съкровище и не го предадете на държавата в законовият срок попадате под ударите на закона или на мафията.

Много хора в страната искат свободно да практикуват своето хоби и винаги който търси намира – рано или късно може да не е с такива мащаби, но е въпрос на време и късмет е да намерите и вие вашият загубен чук? Всички съкровища са откриват случайно, но някой е по-лесно да бъдат намерени и с металдетектор, но преди да си закупите такъв запознайте се законът у нас.

Нямате право да стъпвате с него в археологически обекти! Попитайте хората от двете федерации и те ще ви разяснят как стоят нещата. Но ако загубите чук не се колебайте да си купите металдетектор и да го потърсите?

Време е за закон, който да урегулира проблемите в търсенето и колекционирането на монети и предмети. Време е държавата да изкупува тези съкровища и да печели милиони от туризъм не да губи милиони от трафик на антични ценности.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ