ЛЮБОПИТНО! ЛЕКАР ОБЯСНЯВА ЗАЩО КЛЕПАЧИТЕ НИ ПОНЯКОГА ТРЕПТЯТ

в Любопитно

ЛЮБОПИТНО! ЛЕКАР ОБЯСНЯВА ЗАЩО КЛЕПАЧИТЕ НИ ПОНЯКОГА ТРЕПТЯТЛЕКАР ОБЯСНЯВА

Случвало ли ви се е, най-често когато сте стресирани и ядосани, ъгълчето на окото ви да започне да трепти. Oфталмологът Джоел Шуман от Ню Йорк, САЩ, обяснява на какво се дължи това явление и какво можем да направим, за да го накараме да спре.

Научното название на трептенето на клепача е „блефароспазъм“.

То е изключително разпространено. Повечето хора, при които блефароспазъмът се проявява в мека форма, нямат нужда от лечение. Неприятното усещане обикновено преминава за минути, но има случаи, в които може да продължи със седмици и дори месеци.

Обикновено се дължи на стрес. Всякакви методи за релаксация вършат работа – дълбоко дишане, отпускане на мускулите, медитация. Всичко, което помага за намаляване на стреса, помага и за намаляване на спазмите в ъгълчето на окото.

Умората и липсата на сън също благоприятстват появата на трептеренето, както и претоварването на очите от компютърния екран.

Ако напоследък сте увеличили консумацията на кафе или алкохол, добра идея е да ги понамалите – това вероятно също ще помогне, пише блогът Oftabg. Блогът посочва още, че алергиите също могат да доведат до трептене на клепачите. Когато търкаме очите си, в тъканите на клепачите и сълзите са отделя хистамин, а хистаминът също може да причини потрепване. Затова и някои лекари препоръчват капки за очи с антихистамин.

 

 

Някои хора го преживяват блефароспазъм в особено тежка форма. Трептенето в подобни случаи може да се разпростре върху половината от лицето.

За това има лечение, и – макар и да звучи странно, това е ботокс, посочва д-р Шуман. Ботокс не се използва само за козметични цели. Има няколко медицински приложения и лечението на тежък блефароспазъм е едно от тях.

Източник: obekti.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ