Корабът на смъртта – най-бруталната морска трагедия в света

в История/Любопитно

Всички сме чували за потъването на лайнера Титаник – трагична история, вдъхновила редица филми и книги. Но не се заблуждавайте, че това е най-ужасяващият морски случай.

Далеч по-брутална е съдбата на немския лайнер Вилхелм Густлоф, известен като Корабът на смъртта. Именно, след качването си на него през януари 1945 година, намират смъртта си близо над 9 000 души, сред които основно жени и деца.

В началото на 1945 година краят на Втората световна война все още не е факт. Съветските войски настъпват освирепели към Германия, а населението там се опитва всячески да съхрани живота си.

В търсене на спасение повече от 10 000 души, сред които германци, поляци, литовци, естонци и други, се качват на лайнер, побиращ под 2 000 души. Но именно този техен избор е най-голямата им грешка.

Когато Вилхелм Густлоф тръгва от Данцинг, той е забелязан от съветските войски. Щом корабът се оказва в Балтийско море, стрелбата по него започва.

След торпедата още на борда намерили смъртта си много пътници. Други загинали, хвърляйки се от кораба. Трети пък се опитвали да оцелеят във водата, но тя била толкова ледена, че те замръзнали.

От всички, качили се на Кораба на смъртта, успели да оцелеят едва около хиляда души, благодарение на спасителни лодки. Други 9 000 хиляди обаче остават завинаги погребани в морските дълбини.

Източник: sanovnik.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ