И през ХVІІ век са посягали към биологично оръжие

в История/Конспирации

Историци разбраха за план за използване на биологично оръжие срещу османците през XVII век.

Лекар от Хърватия предложил на венецианците да напояват с чумен екстракт фесовете и други текстилни стоки, изпращани за продажба в Османската империя. За тези планове учените разказват на страниците на сп. Historical Review.

Историкът Елени Таласину (Eleni Thalassinou) и колегите ѝ разбрали за плана от няколко писма, изпратени в периода 1649-1651 г. Тогава започнала обсада от османците на Кандия, венецианска крепост на остров Крит – най-продължителната обсада в историята.

В писмата, изпратени от генералния проведитор (наместник) на Далмация и Албания във Върховния трибунал на Венецианската република, се излагал планът на лекаря Микеланджело Саламон (Michiel Angelo Salamon). Той предложил да се извлече течност от далака и лимфните възли на болни от чума и да се напръскат с нея фесовете и други дрехи, които обикновено се експортират от Албания в Османската империя.

След това заразените дрехи трябвало да се качат на кораб и да се изпратят в Крит – при приближаването екипажът на кораба трябвало да ги хвърли на брега, а османците да разграбят кутиите и да си сложат чумните фесове.

Врагът едва ли би заподозрял нещо, твърдял проведиторът – епидемии от чума често поразявали острова от XIV век. Освен това чумният товар трябвало да се изпрати не само към Кандия, където се намирал основният контингент от турци, но и към други военни лагери около Крит.

Трибуналът одобрил плана и неговата реализация била възложена на самия лекар при цялото му неудоволствие. „Чумната течност“ била подготвена, но не успели да я разпръснат до края на лятната кампания през 1649 г., след което вече нищо не се споменава за този план.

efekt-2

Учените отбелязват, че планът на Саламон отразява нивото на медицинската наука от XVII век: тогава се смятало, че чумата се пренася от един човек на друг чрез отровени с телесни течности дрехи.

Венецианците напълно осъзнавали аморалния характер на биологичното оръжие – самият проведитор отбелязвал, че планираната от тях операция е „жестока, нарушава законите за водене на война и противоречи на обществения морал“.
Използването на възбудителя на чума в качеството на биологично оръжие има дълбоки исторически корени. В Китай и средновековна Европа трупове на заразени коне и крави, както и на хора се прилагали от хуни, тюрки и монголи за заразяване на източниците на вода.

При обсадата на генуезката фактория в Кафе от монголите през 1346 г., когато във войската избухнала чума, хан Джанибек заповядал да се пращат труповете на починалите с катапулт в града, където също започнала епидемия, припомня Lenta.ru.

Източник: burgasnews.com

Loading...

Вижте още от bultimesНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от История

Отидете горе