Интересни факти за ухото

в Любопитно

Основните функции на ушите са чуването и поддържането на равновесие. Тези факти са известни на всички.

Но човешкото ухо е изключително сложно проектиран и чувствителен орган. То е много повече от просто орган, с помощта на който чуваме разни неща.

За да се докоснете до впечатляващите му възможности, за които мнозина не са чували, вижте няколко любопитни факта за човешкото ухо!

Факт №1 – ушите са самопочистващи се органи. Всички сме свикнали да се стремим да почистваме ушите си с помощта на клечки за уши или с пръст под душа. Всеки има своя метод. Но в интерес на истината ухото няма нужда от това.

Порите в ушния канал произвеждат така наречената ушна кал. Власинките в ушния канал изтласкват восъкоподобното вещество навън и така ухото се прочиства от само себе си.

Факт №2 – ухото само изравнява налягането в него с това на атмосферата. Това става с помощта на Евстахиевата тръба – канал, свързващ средното ухо и назофаринкса.

Всички сте чували изпукване при прозявка. Това е резултат от разтварянето на Евстахиевата тръба, което изравнява налягането в средното ухо с това във външната среда.

Факт №3 – ухото не служи само за чуване. Равновесието на тялото се дължи на вестибуларния апарат, скрит във вътрешното ухо. Там се намират малки полукръгли каналчета, пълни с течност, наречена ендолимфа. Тя се движи според наклона на главата като по този начин регулира позата на тялото в пространството.

Ако потокът на ендолимфата е нарушен, се получава замаяност и световъртеж.

Факт №4 – най-честата причина за загуба на слуха е излагането на ужасно силни звуци. Човешкото ухо може да издържи на сила на звука до приблизително 125 децибела. Всички звуци по-силни от тази мерна единица причиняват болка.

Увреждане на слуха може да настъпи и при интензивно излагане на звуци от порядъка на 85 децибела.

Факт №5 – във вътрешното ухо има хиляди миниатюрни власинки, които подпомагат процеса на възприемане и провеждане на звуковите вълни. Тези власинки откриват звука и го предават на нервните окончания, така че мозъкът да може да го анализира.

Ако тези малки власинки се увредят, това води до загуба на слух, която е необратима.

Факт №6 – на голяма надморска височина, например по планинските върхове, където налягането е високо, хората чуват по-особено, отколкото в ниските части на земята.

Това се случва, защото Евстахиевата тръба се затруднява да поддържа баланс в налягането, а в тялото то е различно, в сравнение с това по високите места.

Източник: az-jenata.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ