Грандиозните грешки на великите личности

в Любопитно

Птоломей злъчно се е надсмивал над теорията за въртенето на земята, намирайки я за смехотворна, и че на същото мнение са били и Платон, и Архимед.

Тълпата едва не разкъсала Анаксагор за това, че той смятал, че слънцето има малко по-големи размери, отколкото Пелопонес.

Академик Бабиле определил телеграфа на Морз като безсмислено изобретение.

Химикът Дъви обявил газовото осветление за немис­лимо.

Когато Грей предложил да се приложи Ватовото от­критие към железниците, всички учени заявили, че това е химера.

Когато Харви открил кръвообращението, ученият Ги Питан, а с него и целият факултет, го нарекли полуумен.

Първото откритие на Пастьор предизвикало смях сред учения свят.

Когато химикът Лавоазие открил, че въздухът се състои от кислород и азот, то членът на академията химикът Боме, който е изобретателят на аерометъра, заявил, че щом като в течение на 2000 години се смята, че стихиите са четири: огън, въздух, земя и вода, то нито една от тях не може да бъде разложена на елементи – следователно и твърдението на Лавоазие трябва да бъде определено най-малкото като абсурдно.

И самият Лавоазие не бил чужд на погрешните отри­цания. Когато с него заговорили за метеорите, той казал, че от небето камъни не могат да валят.

Когато Галвани в 1791 г. заканвал по балкона си в Болоня жаби, за да ги суши, та да приготви за туберкулозната си жена бульон и открил явлението, наречено на неговото име галванизъм, той получил от учениците прякора „учител по жабешки танц“.

В отговорите на Академията на науките от 13 юни 1873 г. може да прочетете, че Дарвин е бил отхвърлен като кандидат за академик, а на негово място бил избран някой си Довен, който с нищо, освен с името си в списъците на академиците, не е известен на света.

Когато в Парижката академия на науките бил представен първият фотограф, един от членовете на академията възкликнал по адрес на това изобретение с една много ругателна дума… .
Людовик XVI-ти вечерта на 14 юли 1789 п, не подо­зирайки, че този ден е бил съдбоносен и за него, и за държа­вата, записал в дневника си: „Нищо за отбелязване – и на лов дори не отидох.“

При откриване на първата железница, Тиер заявил:
„Не се тревожете, господа, тези играчки, в краен случай, може би ще имат да превозват в празнични дни публиката от Париж до Версай и да облекчават обикновените екипажи.“

Когато Франклин изложил пред учените, че желязото може да бъде проводник и отклонител на атмосферното електричество, мъдреците му се изсмели.

Източник: po-krasivi.net


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ