Божидар Димитров май крал пари от музеят

в България

Божидар Димитров май крал пари от музеят
Избухна скандал у нас като Божидар Димитров е обект на разследване на специализираната прокуратура, вижте за какво?

А Божидар Димитров много години яде, пие и се весели с държавните пари, време е да си плати !

Със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила, че Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей (НИМ) е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г.

Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му, съобщават от пресцентъра на новата комисия. От проверката става ясно, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г. Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров.

Същевременно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г. – т.е. повече от две години след срока в договора. По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите, до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея, става ясно от съобщението на КПКОНПИ.

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма – за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

В хода на проверката е установено, че съгласно Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси. Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на „Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.

Източник: ПИК
Е Комисията може и да не знае как Димитров е отклонил дарения в особено големи размери от парите събрани за паметника на Цар Борис покръстител, но след като от сдружението „Плиска“ го усетили т го притиснали и той ги е възстановил!

И така обича ли да бърка в медът Божидар Димитров ние не можем да кажем, но едно е да бръщолевиш неистини и да изкривяваш историята по соросоидна линия, а друго е сметки да въртиш !
Там където има пари, има и документи, а паричните потоци винаги оставят следи и документи и ако чувството за надзаконие те обземе идва и чувството, което те обзема когато нахлузиш карираната пижама !

Може би пък той да е първият, който ще влезе в затвора и все пак не е политик, а историк !

Очаквайте още подробности за Господин ни лук ял ни лук крал !

От: bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ