Стефан Пройнов: Нумизматиката като диагноза

в България/История

Стефан Пройнов Нумизматиката като диагноза
Стефан Пройнов: Много от вас се интересуват от монети, но и от история – интересни исторически факти както и със събития свързани с парите и известни исторически личности . Много от вас се интересуват от нумизматиката професионално и са готови да отидат за една монета дори до другият край на света. Нумизматиката е престиж и елитарно състояние на духът, но и едно от най-скъпите хобита на планетата.

Стефан Пройнов: Какво е Нумизматика (от лат. numisma, гр. nómisma – монета) е наука, изучаваща историята на монетите и платежните средства като цяло.

Думата също означава и наука за монетите като исторически извори и по това е помощна наука на историята и археологията. Докато Колекционерството е вид хоби, изразяващо се в събиране на специфични предмети, или монети представляващи интерес за събиращия ги.

В един момент когато колекционерът на монети успее да събере всички монети, които си е поставил за цел например монетите от времето на НРБ той започва да се интересува и леко по-леко да потъва в светът на нумизматиката с времето магията на нумизматиката превръща колекционерите в нумизмати.

Те започват да се вглеждат в детайлите и историята да искат да издирят всяка една монета във възможно най-високо качество. Започват да поемат все повече енциклопедична и историческа информация така културата им и отношението към монетите се променя.

Стефан Пройнов: Нумизматиката е една от най-висшите науки – тя е престижно занимание, тя е магия като машина на времето, която ви отвежда не само назад във времето и на различни географски ширини. Стефан Пройнов: Нумизматиката като диагноза не е лечима. И често се предава по наследство. Последните години има огромен ръст в нумизматиката у нас, но за съжаление тази наука не се изучава във висшите учебни заведения и следователно е обречена след няколко десетилетия да изпадне в не добър период .

Освен, ако сега не се помисли за образователен подход, ако не се помисли да се постави фундамент на който да стъпят млади колекционери част от който да еволюират в бъдещите нумизмати. Вярно е, че всеки който има много пари може да стане голям колекционер, но нумизматиката освен пари за нея трябва и огромно количество труд, четене и самовъзпитание, трябват десетилетия отдаденост за да се нарече един човек нумизмат.

Стефан Пройнов: Нумизматиката е комплексно самоусъвършенстване и изучаване в детайли исторически събития, технология за обработка на монети и метали. И много енциклопедична информация свързана с всяка монета.

Нумизматиката не е цена и тираж, нумизматиката е благородническо заболяване срещу което не можеш да се бориш, но можеш да му се отдадеш.

Стефан Пройнов: Последните години нумизматиката придобива световно приетите стандарти за грейдване и сертифициране на монетите, но трябва да се помисли и за световните практики за създаване култура и възпитаване на подрастващите и това е задължение на всички нас иначе кръговратът на животът ще бъде прекъснат по нашите географски ширини.

Казвам се Стефан Пройнов и съм готов да подам ръка на всеки колекционер и нумизмат, който се е отдал да пътува назад във времето със своята колекция да прескочи и в бъдещето!

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ