Колко крале Луи е имала Франция?

в История/Любопитно

Франция е една от най-старите монархии в Европа. Историята на нейните владетели е добре документирана и в подробности. Френската монархия на практика започва съществуването си като отделна монархия след разпадането на Франкската империя и обособяването на Западно Франкско кралство.

Първите и най-стари владетели на Франция били Меровингите, които давали на синовете си имена като Хлодвиг, Хлотар и др., но не и Луи. Първият френски владетел, който носел името Луи бил Луи (Лудвиг) I, известен още с прозвището Благочестивия. Той принадлежал към династията на Каролингите и бил син на Карл Велики и внук на Пипин Късия.

Следващият Луи в списъка на френските крале е Луи II – Пелтекът, следван от сина си Луи III, също от династията на Каролингите. Тази династия дава на френската корона още Луи IV от Отвъдморието, както и Луи V – Ленивия, който бил толкова ленив, че дори не оставил наследник.

С неговата смърт на трона на Франция се възкачили Капетингите. Към тази династия принадлежали Луи VI – Дебелия, Луи VII – Младия, Луи VIII – Лъвът, Луи IX – Свети и Луи X – Вироглави.

Със залеза на династията на Капетингите, на тяхно място се възкачили наследниците на династия Валоа, които дали на Франция множество крале, сред които и Луи XI – Предпазливия. В края на XV век на трона се възкачил единствения представител на кралския род Валоа-Орлеан – Луи XII, останал в историята като Бащата на народа.

Традицията да кръщават престолонаследниците си с името Луи била продължена и по време на господството на династия Бурбон, които дали крале като Луи XIII – Целомъдрения (Справедливия), Луи XIV – Велики, Кралят Слънце, Луи XV- Обичания и Луи XVI – Последния.

След смъртта на Луи XVI – Последния неговият син Луи XVII (Луи Шарл) формално застава на трона, но през цялото си кратко царуване той е затворен в храм и властта му е притежавана от лидерите на Френската република.

Когато умира на трона на Франция застава неговият чичо – Луи-Станислас XVIII. Той обаче трябва да чака няколко години абдикацията на Наполеон, за да заеме законно трона си.

Последният френски монархически владетел с името Луи е Луи-Филип – Гражданинът, който е бил начело на монархията от 9 август 1830 г. до 24 февруари 1848 г.

Източник: sanovnik.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*