Британската химическа война срещу Русия

в История

Интересът на Обединеното кралство към операции под фалшив флаг и употребата на химическо оръжие има стогодишна история.

Едно от най-рано използваните химически оръжия в човешката история е какодиловият оксид. Използван е от Британската империя като химическо оръжие срещу Русия по време на Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856), заедно със значително по-мощния агент – какодил цианид.
През май 1854 г. Британската и френската флота бомбардират Одеса с така наречените „галещи бомби“, съдържащи отровни вещества.

През август 1855 г. британската армия използва серен диоксид по време на обсадата на Севастопол.

При инвазията в Русия по време на Гражданската война (1918-1922 г.) войските на британската, американската, канадската и френската армия под британското командване използват химическите оръжия в Архангелск през февруари 1919 г. А на 27 август 1919 г. край село Емца, 120 км южно от Архангелск, британската артилерия открива огън по позициите на Червената армия, която отблъсква чуждестранните нашественици. След експлозиите на химическите капсули зелен облак покрива позициите на руските войски. Войниците, попаднали в облака, са повръщали кръв, изпадали в безсъзнание и умирали.
По същото време Унистън Чърчил е министър на войната на Великобритания и главната му грижа е съюзническата интервенция в Руската гражданска война да бъде успешна. Мотивът му за инвазията е, че болшевизмът трябва да бъде „удушен в люлката си“. Сблъсъкът с Червената армия включва използване и на британско химическо оръжие.

Химическата война на Чърчил срещу Русия е описана от Джайлс Милтън. На 1 септември 2013 г. Милтън пише за „Гардиън”, че през 1919 г. учените от правителствените лаборатории в „Портън Даун”, които се намират недалеч от Солсбъри, са разработили секретно химическо оръжие -„M Device“. То представлява експлодираща черупка, съдържаща силно токсичен газ, наречен дифениламинохлороарсин (DM). Отговорен за разработването му е генерал-майор Чарлз Фулкс, който твърди тогава, че става въпрос за „най-ефективното химическо оръжие, създавано някога“. Проучванията в Портън показват, че това наистина е ужасно ново оръжие, което води до неконтролируемо повръщане, кашлица, кървене и изцеждаща силите умора. Координаторът по производството на химическото оръжие, сър Кийт Прайс е убеден, че използването му ще доведе до бързото срутване на болшевишкия режим. „ Ако се приберете само веднъж вкъщи с този газ, няма да намерите повече болшевик от тази страна на Вологда”, казва Прайс.

Джайлс Милтън, автор на „Как британските шпиони попречиха на глобалния план на Ленин (2013 г.),пише:

„Изпитанията в Портън предполагаха, че устройството M наистина е ужасно ново оръжие. Активната съставка в устройството е дифениламинохлороарсин, силно токсичен химикал. Използва се термогенератор за превръщането на този химикал в гъст дим, който би поразил всеки нещастен войник, решил да го вдиша … Симптомите са били жестоки…Неконтролируемо повръщане, кашляне на кръв, мигновена и осакатяваща умора са най-честите признаци …. Жертвите, които не са били убити направо, са били поразени от умора и депресирани за дълъг период”.

Убийствените 50 000 устройства са изпратени в Русия: британските въздушни атаки с тях започват на 27 август 1919 г. Болшевишките войници са забелязани да бягат панически, когато зеленият газ започва да се придвижва към тях. Онези, които са хванати в облака, храчат кръв и се свличат на земята в безсъзнание. Газовите атаки продължават и през септември в редица болшевишки села. Но оръжията се оказват по-малко ефективни, отколкото се е надявал Чърчил, отчасти заради влажното есенно време“.

Как е организирана операцията под фалшив флаг ?

Някои критици твърдят, че Чърчил, в желанието си да използва газ, фалшиво обвинява болшевиките, че първи са използвали химическо оръжие. Позовава се на две непотвърдени съобщения, че срещу британските сили са били използвани отровни газови черупки. В пресата са отразени докладите, поискани от военната служба в подкрепа на твърдението. Веднага след публикуването им ръководителят на военните операции издава заповед за използване на химическото оръжие. Чърчил заповяда на командващия съюзническите сили, да използва „най-пълноценно“ химическото оръжие, защото „болшевиките са използвали газови черупки срещу съюзническите войски в Архангелск“.

Когато лъжата става известна и британската общественост стоварва недоволството си върху Чърчил и командването на съюзническите сили, Чърчил излиза с меморандум, който негови съвременници определят като връх на цинизма и тъмно петно в британската Корона.
Меморандумът на Чърчил от 12 май 1919 г.

„Аз не разбирам тази скръб за използването на газ…Силно подкрепям използването на отровен газ срещу нецивилизованите племена. Моралният ефект трябва да е толкова добър, че загубите на живот да бъдат сведени до минимум. Не е необходимо да се използват само най-смъртоносните газове: могат да се използват газове, които причиняват големи неудобства и биха предизвикали ужас и все пак няма да оставят никакви сериозни трайни последици за повечето засегнати.. Защото врагът, който е извършил всякакво възможно варварство, понастоящем не може заради своето невежество да произвежда отровен газ, това ли е причината нашите войски да бъдат възпрепятствани да се възползват напълно от оръжията си? Използването на тези газови черупки, станали универсални по време на Великата война, считам, че сме напълно упълномощени да ги използваме срещу всеки в очакване на общия преглед на законите на войната, които без съмнение ще последват Конференцията за мир“.

Но това не е краят на военните престъпления на Британската корона срещу Русия. След изтеглянето на британските войски през октомври 1919 г. останалите химически оръжия са се смятали за прекалено опасни, за да бъдат изпратени обратно във Великобритания, и поради това са изхвърлени в Бяло море. Последният път, когато в ​​Русия се сблъскват с остатъци от тези британски химически оръжия, е през 2017 г. Жител на Архангелск попада на няколко британски черупки с иприт, запазили своята мощна сила и след сто години.

Преди Втората световна война Великобритания използва химическо оръжие в Афганистан, Индия и Месопотамия.

Британската империя има доказан исторически рекорд за фалшиви обвинения към Русия за използването на химическо оръжие срещу британските субекти, докато използва такова оръжие срещу самите руснаци.

Източник: mejdu-redovete.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ