7 нелепи мита, в които хората вярват дори и през XXI век

в Конспирации/Любопитно

Мислите си, че суеверията и антинаучните заблуждения отдавна са останали в миналото? Това изобщо не е вярно и ние намерихме няколко доказателства за това: някои хора до ден днешен вярват, че Земята е плоска, че никой не е летял до Луната, че кафявите крави дават шоколадово мляко, а динозаврите никога не са съществували.

Предлагаме на вашето внимание 7 нелепи, но достатъчно устойчиви мита, вярата в които все още не може да бъде победена от никакъв научен прогрес.

Земята е плоска, а учените ни лъжат

Да, най-голямо учудване днес предизвиква дори не толкова фактът, че има искрено вярващи хора, че нашата планета е плоска, а това, че тези хора имат своя собствена организация, при това достатъчно многобройна – Общност на плоската Земя. Членовете на това общество считат, че гравитацията не съществува, не съществува и Антарктика, а пък фотографиите от космоса са фалшиви.

Според някои отделни представителите на това течение, Австралия също е измислен континент, а всички австралийци и онези, които са посещавали онази част на света, са специално наети актьори. Всеки, разбира се, има право на свое собствено мнение, но не ви ли се струва, че да се полагат толкова големи усилия, за да скрие „истината” и създаването на огромно количество „фалшификати”, е просто безсмислено?

Кацането на Луната е мистификация

Въпреки всички представени доказателства, привържениците на теорията на лунния заговор продължават да твърдят, че кракът на човека не е стъпвал на Луната, а всички видеа и фотографии от повърхността на нашия естествен спътник са снимани във филмово студио. Какво пък, някои лунни фотографии след гама-въздействието наистина изглеждат подозрително – върху тях ясно се виждат следи от ретуширане. Но в това няма нищо странно, защото често ретуширането се използва за подобряването на качеството на снимките, в това число и при получаването на днешните снимки от спътниците.

Най-могъщите хора на Земята са рептили-илюминати

Докато някои хора яростно отричат съществуването на извънземни, други вярват, че те отдавна живеят сред нас и дори ни управляват. Привържениците на подобни теории на практика причисляват към „рептилите” всички могъщи хора на планетата, например кралица Елизабет II и родът ѝ, Марк Зукърбърг, фамилиите Рокфелер и Ротшилд, повечето от американските президенти и още много други. Е, какво пък, това дори не трябва да ни учудва – всички знаем как успелите хора често стават обекти на най-невероятни слухове.

Полът на бъдещето дете зависи изключително от жената

Наистина това продължава да бъде едно е голямо заблуждение, в което немалко хора, пропуснали часовете по биология, продължават да вярват. Истината е в това, че ние получаваме точно половината от хромозомите от всеки от двамата ни родителите (23 хромозома от бащата и 23 хромозома от майката), a Y-хромозомата, необходима за зачеването на момче, може да получим само от бащата – при майката тя просто отсъства.

Незнанието на тези факти поражда много безсмислени ритуали, към които суеверните хора и т. н. целители подтикват бъдещите майки (в това число и на вече бременните) чрез всевъзможни съвети за „моделиране” на желания пол на детето. И тук дори не си заслужава да се споменава за абсурдността на упреците от страна на съпрузите към техните съпруги, смятащи, че жената може сама да „определя” пола на бъдещето дете.

Ваксините са опасни за здравето

Годините на многобройни изследвания, в които са взели участие повече от 1 милион деца, така и не успяха да докажат теорията, че ваксинирането провикира появята на аутизъм. Но привържениците на антиваксинното движение не се притесняват от това и продължават да смятат, че ваксинирането „разрушава” естествения имунитет на децата, предизвиквайки опасни болести.

Всъщност след ваксинирането сериозни усложнения възникват само на един от десет хиляди ваксинации, а случаите с тежки последствия са още по-малко. Според статистиката за използването и неизползването на имунопрофилактика, ваксината е ефективна дори и при риск за усложнения. А в страните, където се е наблюдавал масов отказ от ваксиниране, епидемиите са възниквали именно от онези заболявания, масотово ваксиниране срещу които не е било проведено.

Вероятно противниците на ваксините не се замислят за онова, което отдавна се е превърнало в история благодарение на съвременните достижения на медицината в сферата на ваксинацията. Например специалната барокамера, наречена „железни бели дробове”, в които болните от полиомиелит били принудени да прекарават голяма част от времето си. За щастие Флоси Роджърс – момичето, което виждате на снимката, оздравяла, пораснала и станала медицинска сестра в същата тази болница, в която преди това била леуквана от полиомиелит.

Но в света все още има няколко човека, които са се родили преди изобтретяването на ваксината срещу полиомиелит и те са принудени да използват тази страшничка апаратура, без която ги чака неминуема смърт с мъчително задушаване. Както казва един от тях Пол Александър, много хора днес не разбират каква страшна болест е това и се страхува, че някой ден полиомиелитът ще се завърне в неговата родина. Впрочем този недъг и досега е разпространен в такива страни като Нигерия, Сомали, Пакистан и Афганистан, където културата на ваксинация е на много ниско ниво.

Динозаврите никога не са съществували, а техните скелети са фалшификати

Някои от привържениците на конспиративните теории считат, че динозаврите никога не са съществували, а изложените в археологическите музеи техни скелети и яйца, не са истински фосили, а фалшификати, направени от учените. Като един от основните доводи в защита на своята теза се посочва Библията, в която не се споменава за динозаврите. За сметка на това в нея цели осем пъти са споменати еднорозите, което видимо би следвало да се явява убедително доказателство за тяхното съществуване.

Няма да спорим, но все пак ще попитаме: с кава цел научната общност в продължение на толкова много години е фабрикувала свидетелства за съществуването на тези огромни животни?

Кафявите крави дават шоколадово мляко

Това звучи като анекдот, но съгласно резултатите от социологическо проучване, 10% от възрастните американци смятат, че шоколадовото мляко се получава от кафявите крави. Но е много ясно как подобна идея се е загнездила в съзнанието на хората, но би могло да се предположи, че на подобна мисъл са ги навели кафявите яйца, които снасят кафявите кокошки.

Всъщност заблудите, свързани с храната, не са нещо ново. Вероятно някои от вас са чували за онзи случай, когато през 1957 г. британската медия „Би Би Си” като първоаприлска шега излъчва сюжета за „невероятно богатия урожай от спагети” в Швейцария. Тогава много от зрителите приемат тази шега за чиста монета и започнали да звънят в медията с въпроси за това как могат да се сдобият с „дървета, които раждат спагети”.

Източник: uchiteli.bg

efekt-2

Вижте още от bultimes

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Конспирации

Отидете горе