15 странни факта, които не знаеш за своята коса

в Любопитно

Ако мислиш, че знаеш всичко, което би трябвало да знаеш за своята коса, то помисли отново. Следващите редове съдържат 15 от най-странните факти за косата ти, които ще те оставят без дъх.

1. Косата се състои предимно от кератин – същият протеин както при животните. При обаче, не само козината, но и копитата, ноктите, перата и човките са изградени от него.

2. Ако кичур коса бъде намокрен, то той може да бъде разтегнат с още 30% от първоначалната си дължина.

3. Косата расте малко по-бързо при топло време, тъй като топлината стимулира кръвообращението и стимулира растежа й.

4. Цялата ти коса е мъртва, с изключение на космите, които все още са вътре в епидермиса на скалпа.

5. Косата съдържа информация за всичко, което някога е било в кръвта ти, включително и лекарствата. Тя е едно от най-често използваните съдебни доказателства.

6. Косата е единствената част от човека, която не може да докаже дали даден човек е мъж или жена. Това е така, тъй като при мъжете и жените, тя е идентична по структура.

7. Черният е най-често срещаният цвят при косата. Червеното пък е сред най-редките и съществува само в около 1% от населението на света. Установено е, че руса коса притежават само 2 на сто от населението.

8. Косата е съставена от 50% въглерод, 21% кислород, 17% азот, 6% водород и 5% сяра.

9. Косата може да расте навсякъде в човешкото тяло, с изключение по дланите на ръцете, стъпалата на краката, клепачите, устните и лигавиците.

10. Освен костния мозък, косата е най-бързо развиващата се тъкан в организма. 11. Оплешивяването започва да се забелязва след като сте загубили над 50 на сто от космите на скалпа си.

12. Във всеки един момент 90% от космите в скалпа ти растат, а другите 10% са в покой.

13. Всеки един косъм има срок от пет години.

14. Косата действа като слой от термоизолационна защита за главите ни.

15. Всеки кичур коса може да задържа до 100 грама тегло. Умножете това по приблизителните 100 000 до 150 000 кичура за всяка глава и ще получите, че с цялата си коса на главата може да издържите тежест еквивалентна на два слона.

Източник: dama.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ