12-те чудодейни икони в България

в Религия

В България съществуват вековни икони, за които църквата и миряните се кълнат, че носят чудодейна сила. Част от тях са официално признати, а за други се носят легенди от уста на уста. Тези образи на светци са и мястото, където хората намират, ако не спасение, то поне божествено спокойствие:

Бачковската

Според легендата Бачковската чудотворна икона е най-голямата светиня на едноименния манастир. Според едни тя е подарена от братята грузинци Игнатий и Атанасий, а според други – „дошла” от грузински манастир, заради проявено към нея пренебрежение.

При „пристигането” на иконата лумнал огън. Двама пастири, три нощи подред съзерцавали неугасващите пламъци и дошли да видят какво е това чудо. На мястото на първата й появата изпод скалата бликнал извор със сладка, лековита вода, а върху издяланата отвесна скала има копие на иконата Така иконата известила за пристигането си. Днес хиляди вярващи посещават манастира и разкриват болките и страданията си пред чудотворната икона.

Истории разказват как майка кърмачка изтървала бебето си от върха на стълбището. Ужасена, бързо слязла и намерила детенцето си невредимо, кротко заспало на полянката! А във водите на целебния извор много болни и недъгави получават изцеление.

Троянската

Легендата разказва, че Троеручицата е била донесена в Троян от румънски монах. Чудотворната икона сама решила да остане в българските земи. Монахът поел с иконата по римския път от Света гора до Влашко. Преминавал на 10 км югоизточно от Троян, когато спрял в местността Могилата да си почине. И щом на следващия ден тръгнал отново, конят, върху който била натоварена иконата, счупил крака си. Ден по-късно, при повторното потегляне се случило същото, макар животното да било друго. Монахът осъзнал, че това е знак от Господ и иконата трябва да остане там… Болни се изцерявали, прокажени се очиствали, неми проговаряли, сакати прохождали.

На всеки за всичко помагала. И не само на християните, а и самите турци не изоставяла, когато прибягвали към нея с вяра в помощта й. Тя спасила местното население от земетресение и от чума през 1837 г.

„Света Богородица Осеновица”

Тя краси Рилския манастир. Старинната чудотворна икона е с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. В горната й част има надпис „Одигитрия” (Пътеводителка). Според легендата чудотворната икона е била подарена на Рилския манастир от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената „Мара бяла българка” – жена на султан Мурад І (1319-1389).

Иконата е изцелителка при тежки заболявания и масови епидемии. Още се помнят чумната и холерната епидемии, когато целият край бил засегнат.

Божията майка в Роженския манастир

Чудотворната икона в Роженския манастир е с лика на любящата Божия майка. Легендата разказва, че на иконата се явило пулсиращо сърце, което разпръсква божествената любов. То било оцветено в бяла светлина и се смятало за символ на любовта й към българите. Внушението на иконата е, че християнската любов ще спаси света и ще преобрази човечеството.
Иконата помага на миряните да получават и даряват любов.

Преподобна Стойна

Тайната на храма се крие под плочата на двуглавия орел, която излъчва положителен заряд. Вярва се, че Преподобна Стойна се е молила точно на това място. Случило се по време на молитва от трънния венец, изрисуван на иконата на Иисус Христос, потекла кръв. От лявата страна на образа се появил виолетов кръст и квадрат, символизиращи кръстопът. Иконата помага при пътувания и закриля пътуващите.

Портаитиса – почитана от Ванга

Смята се, че иконата Рождество Богородично е копие на първия лик на Богородица, изрисуван от евангелист Лука. Това е една от четирите икони, на които баба Ванга често се молела. Тя се пази в Роженския манастир и според вярващите може да изцелява тежки заболявания. Легендата разказва, че ако човек допре ръка до нея, земята се разклаща. Иконата е обкована със осветено желязо, а около лика на Богородица има 10 по-малки изображения, които символизират лечебните й чудеса.

Вярващите идват тук специално на 7 септември да помолят за опрощение на греховете си и нощуват тук. На следващия ден се прави шествие с иконата, благославя се и се раздава курбан.

Богородицата от „Свети Александър Невски”

В храма се намира осветеното в Света гора точно копие на „Света Богородица Достойно есть”. Иконата изпълнява желанието на всеки, който й се помоли с чисто сърце и помага особено на майките.

Свети Мина

Светецът помага при слепота, както и при откриването на откраднати вещи. Другата от чудотворните икони на Свети Мина се намира в Обрадовския манастир, който е в близост до столичния кв. „Бенковски”.

Свети Фанурий

Съдейства за задомяване и укрепване на разклатения мир и разбирателство в семейството.

Свети Николай Мирликийски-Чудотворец в София

В последните години много вярващи се молят пред иконата за работа, други – за избягване на премеждия, а трети – за задомяване. Богомолци свидетелстват, че светецът е изпълнил молбите им.

В Арбанаси се съхраняват две от най-известните чудодейни икони

Едната е в църквата „Света Богородица”. Тя помага много на хора със стомашни и нервни заболявания. Лекува слепи и недъгави.
Другата икона се намира в манастира „Свети Никола”. Лекува най-вече безплодие. Легендата разказва, че ако Бог е чул молбата ти, щом залепиш стотинка върху лика на Божията майка, тя ще се задържи, но желанията трябва да са добри, благочестиви и богоугодни.

Източник: retro.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ