10 от най-атрактивните български хижи

в Любопитно

Хижите са едни от най-гостоприемните места. Лъкатушещите се из планината пътеки, винаги ни отвеждат до някоя сгушена постройка, в която ни очакват мили стопани, гальовни домашни любимци и топла супа. Там е мястото за оживени разговори, отминали истории на топъл чай, но и шумни купони, придружени с червено вино и домашна ракия.

За неопитните авантюристи лятото е най-подходящият сезон за поход. Именно заради това сега ще ви помогнем при избора сред най-любимите и атрактивни хижи, чакащи своите посетители из красотите на Рила, Родопи, Стара планина и т.н., защото още Алеко Константинов е казал „Опознай родината, за да я обикнеш“. Слагайте маратонките, вземайте раниците и да потегляме.

10. Хижа „Дерменка“

Намира се в едноименната местност в Троянската планина и е част от европейския маршрут Ком-Емине. Изходни пунктове за тази хижа могат да бъдат Беклемето с. Кърнаре и гр. Сопот, а пътят и от трите места е 3-4 часа и е достатъчно лек дори за новобранци. От мястото се разкриват невероятни гледки, а въздухът позволява на човек да диша по-свободно. Вътре ви очаква уютна и просторна столова, а обстановката е силно патриотична благодарение на лозунги от едно отминало време от нашата история.

9. Хижа „Иван Вазов“

Една от най-високите хижи на Балканския полуостров е разположена в северозападната част на Рила планина на 2300 метра. Говори се, че до нея е един от най-трудните планински походи и е нужна значителна подготовка, но гледките, които се разкриват по пътят са забележителни и си заслужават усилията и мускулната треска. Превърналата се в любимо място за почитателите на планинския туризъм, тя е недалеч от връх Калин и природния феномен Седемте рилски езера.

8. Хижа „Ехо“

Разположена е на едно от най-живописните места в Стара планина. Тя предлага на своите посетители едни от най-уникалните залези в България. По пътя към нея ще срещнете натрапчивия аромат на лавандула и билки и ще видите диви коне, препускащи през полето. Най-близките балкански върхове, ограждащи хижата са Юмрука, Кавладан, Каменица и Вежен. Лятото тук е толкова зелено и спокойно, че ви се иска да не си тръгвате никога.

Хижа „Козя стена“

По пътя за Хижа „Ехо“, няма как да подминете, да не харесате и дори да не отседнете в прекрасната хижа „Козя Стена“. Отново изходната точка е Беклемето – на 2 часа път в посока хижа „Ехо“ ще я откриете буквално кацнала на скалата. От хижата се открива величествена и красива гледка на Троянския балкан. Хижата е голяма, има 100 места и добри условия за престой.

6. Хижа „Безбог“

Определено е едно от местата, които всеки един от нас трябва да посети поне веднъж в живота си, за да види пиринските върхове, огрени от слънцето. Разположена е на край Безбожкото езеро в подножието на едноименния връх. Гледката към езерото успокоява ума и обостря сетивата. До хижата освен с лифт може да се стигне и от хижа „Гоце Делчев“.

5. Хижа „Тъжа“

Пътят към хижа „Тъжа“ свързва селата Тъжа и Острец от двете страни на Балкана и е известен като Русалийски проход, заради връх Русалка, покрай който минава. По пътя се разкриват гледки на замръзнали през зимата и бушуващи през лятото пръскала, сред които най-голямото е Бабското. Едно от най-авантюристичните предложения, свързани с тази проходима и през зимата хижа, е да прекарате Нова година с група приятели в планината.

4. Хижа „Яворов“

Определена е за хижа на 2016 година и носи името на поета Пейо Яворов, който е бил из тези места като четник. Тя се помещава в две сгради. В околностите на хижата има множество планински забележителности. Тя е популярна начална точка в маршрута за обхождане на билото на северния пирински дял. Хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и неповторима гледка към скалния феномен „Стъпалата“.

3. Хижа „Рай“

Не си мислете, че името е случайно. Хижата се намира на райско място, сгушена в южното подножие на връх Ботев. В близост до нея, на не повече от 30 минути път, извира сякаш от нищото Райското пръскало – достатъчно величествено, за да предизвика интереса ви, да се поразходите из гората. Това място със сигурност можете да наречете дом, защото носи топлина, уют и любов. Изходният пункт е местността Паниците, а пътят е между 3,5 и 5 часа в зависимост от ходенето.

2. Хижа „Амбарица“

Уникална природа, криволичещи покрай река „Черни Осъм“ пътеки и приказни „боровинкови нощи“ са само част от впечатленията, които хижа „Амбарица“ оставя у посетителите си. В средата на Стара планина и заобиколена от прекрасна букова гора, тази планинска хижа се намира източно от връх Момина могила. Град Карлово е чудесно място, от което да поемете към хижата, а летният боровинков фестивал често се превръща в повод за хора от цялата страна да поемат именно в тази посока.

1. Хижа „Мазалат“

Разположена в средна Стара планина и сгушена между няколко върха, тя ви предлага уникална гледка към склоновете и гористата околност. Помещенията създават още по-гостоприемна атмосфера, така че уикендът тук ще е доста приятно изживяване. Неслучайно е била „коронована“ за „Хижа на годината“– гостоприемни хижари, чисти и топли стаи и вкусна чорба. Какво повече му трябва на човек в планината?. За тези, които искат да си припомнят войнишките години, общите помещения за спане са идеални. Може да стигнете до тук от хижа „Партизанска песен“, от село Стоките или от Скобелево за около 4-5 часа пеша.

Източник: 10te.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ