Случаи на Нилска треска регистрираха в България

в България

Случаи на Нилска треска регистрираха в България
Вижте симптомите !
Първите случаи на опасния тропически вирус Нилска треска вече са регистрирани и у нас. За последния години заболяването е повалило четирима българи, поясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Така заразените от нехарактерната за териториите ни остра тропическа инфекция стават петима. Според Кунчев опасното в случая е, че родните лекари не разпознават подобни вируси и в повечето случаи ги диагностицират като обикновен грип.

Два от случаите на Нилска треска у нас са изолирани в Пловдив, а други два – в Бургас, допълни Кунчев. Пловдивските обаче може да се приемат за внесени, тъй като се отнасят до майка и дъщеря, работили доскоро в Гърция: „Бургаските са местни. Но по-странното е, че те са на деца в ранна възраст, между 5 и 7 години. Това доказва, че и тази възраст не е застрахована, тъй като все пак комарите имат достъп до всички хора, не само до тези, които работят сред природата”.
Петият случай е регистриран по-рано от останалите и се отнася до жена, живееща в Русе, допълни инспекторът. По думите му симптомите на инфекцията са твърде относителни, за да бъдат конкретизирани:
„Не е много характерно. По-скоро е от типа на летен грип с температура и неразположение на организма. Може да има обрив, може и да няма. Но ако мине в по-тежките форми със засягане на централната нервна система, обикновено протича с данни за менингит и за енцефалит. Тук симптомите са типични – с повишаване на вътрекраниалното налягане, с вратна ригидност, с повръщане и с различни неврологични симптоми.

Важното е, че всички от инфектираните са живи и здрави и за момента не считаме, че има опасност за живота им. Каква обаче точно е клиничната им картина, не мога да кажа.”
Първите случаи на характерната за Африка Нилска треска се появяват на Стария континент преди 10 години вследствие на затоплянето на климата. В Италия за 2012 година тропическата инфекция е повалила 30 души.

Какви са симптомите при Нилска треска?
Повечето хора, заразени с вируса на Нилската треска нямат признаци и симптоми.
Признаци и симптоми при лека инфекция от Нилска треска
Около 20 процента от хората развиват лека инфекция при Нилска треска. Честите признаци и симптоми на Нилска треска включват:
• Треска
• Главоболие
• Болки по тялото
• Умора
• Кожен обрив (понякога)
• Подути лимфни възли (понякога)
• Болки в очите (понякога)
Признаци и симптоми при сериозни инфекции от Нилска треска
За по-малко от 1 на сто от заразените, вирусът причинява сериозни неврологични инфекция. Тези инфекции могат да включват възпаление на мозъка (енцефалит) или на мозъка и околните мембрани (менингоенцефалит). Сериозна инфекция може също да включва инфекция и възпаление на мембраната около мозъка и гръбначния мозък (менингит), възпаление на гръбначния мозък (Западнонилски детски паралич) и остра парализа – внезапна слабост в ръцете, краката или дишането.Признаците и симптомите на тези заболявания са:
• Висока температура
• Силно главоболие
• Схванат врат
• Дезориентация или объркване
• Ступор или кома
• Тръпки или мускулни потрепвания
• Липса на координация
• Гърчове
• Болки по тялото
• Частична парализа или внезапна слабост
Признаците и симптоми на Нилска треска обикновено продължават няколко дни, но при развитие на симптоми на менингит или енцефалит може да има изявени проблеми в продължение на седмици, както и някои неврологични последици, като мускулна слабост, например,може да има постоянен характер.
Кога да отидете на лекар
Леки симптоми на Нилската треска преминават от само себе си. Ако имате признаци или симптоми на сериозна инфекция, като тежко главоболие, схванат врат или промени в психическото състояние, трябва да се потърси лекарска помощ веднага.

Тежката Нилска треска обикновено изисква хоспитализация.
С промяната на климатичните условия и глобалното затопляне нормално е диапазонът на населяване на насекомите да се променя !
При получаване на тези симптоми потърсете медицинска помощ !
Без паника!

Източници: bestdoctors.bg / evropea.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ