Свети Архангел Гавриил – Архангелът, който открива тайните послания на Бога

в Религия

Архангел Гавриил (на иврит: גַּבְרִיאֵל, на гръцки: Γαβριήλ,на арабски: جبريل) е архангел, който в християнството и исляма открива тайните послания на Бога. Светият Архангел се празнува два пъти в годината – на 26 март и на 13 юли. 26 март е денят след Благовещение, когато той донесъл благата вест на Пресвета Богородица. Архангел Гавриил (на иврит – „сила Божия“) е един от седемте архангели, т.е. „ангелоначалници”, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос. Като един от архангелите, представляващи Божието войнство, той е натоварен с определени задачи от Господ. Мисията на архангел Гавриил е свързана с разкриване на различни тайни и предаване на различни послания до човеците.

В Библията са описани неговите най-значими проявления. Архангел Гавриил е пратен при Захария, за да му каже за предстоящото раждане на Йоан Кръстител. Той също известява младата Мария за предстоящото зачеване в утробата й чрез Светия Дух и ражденето на момче, което трябва да кръсти Иисус Христос. Името му означава на еврейски език „Божия сила“. Това момче е Синът Божий, изпратен на Земята да изкупи греховете на човечеството. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника-Благовещение, което честваме като изключително важен празник на 25 март всяка година. В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавриил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. Три дни преди смъртта на Дева Мария, архангел Гавриил ù съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание преди да напусне този свят и да се пренесе на Небесата при своя многообичан син било да види светите апостоли заедно.Това е също много голям християнски празник, който честваме на 15 август всяка година – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, както го нарича народът. Архангел Гавриил е и един от двамата ангели, посочени в Библията по име (вторият е Михаил), пратени да разтълкуват видението на св. Пророк Даниил за овена и козела и да му дадат пророчеството за 70-те седмици.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на Архангел Гавриил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В „Песен за Роланд“ архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Гавриил като ангел, който продиктувал на Мохамед „предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах“ – Корана.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете („Песахим“ и „Сан хедрин“). В апокрифната „Книга на Енох“ Архангел Гавриил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Той често е изобразяван на северните порти на иконостаса. Архангел Гавриил е един от щитоносците на Герба на Руската империя.

Източник: videlei.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ