“Пеницилин” – една от най-успешните операции на МОСАД

в Конспирации

През април 1965 г. командващият израелските ВВС – генерал Езер Вайцман, моли шефа на МОСАД – Мейр Амит, да разгледа възможността за отвличане на новия по това време свръхсекретен МиГ-21, тъй като войната чука на вратата на Израел.

От 1961 г. Москва започва да доставя МиГ-21 на арабските страни. През 1963 г. тези изтребители вече са на въоръжение в Сирия, Египет и Ирак. Няколко пъти Израел прави опити да получи МиГ-21, но без успех.

В МОСАД решават да възложат задачата на летец, който не е мюсюлманин.

Агенти на израелското разузнаване се опитват да вербуват египетски летци, но операцията се проваля: един от вербуваните издава агента, другият лети на самолета МиГ-17… След продължителна работа МОСАД се свързва с иракския евреин Йосиф Максур – слуга в семейството на асириеца християнин Редфа. 32-годишният Мунир Редфа е един от най-добрите летци в иракските ВВС и пилотира МиГ-21. По това време в Ирак преследват християните, затова семейството иска да напусне страната и Мунир се съгласява да проведе операцията. МОСАД му предлага повече от един милион долара и израелско гражданство за цялото семейство. Летецът приема условието.

Малко преди бягството Редфа заминава за Европа и от Рим тайно за Израел, за да бъдат обсъдени детайлите на секретната операция. В писмените съобщения между МОСАД и Редфа самолетът се споменава с кодовото име “пеницилин”, откъдето идва и името на операцията.

Роднините на Редфа се преселват в Израел постепенно. Първо за Швейцария заминава чичото на летеца. През Техеран за Израел заминават жената и двете деца на пилота.

На 15 август 1966 г. Мунир Редфа излита от Ирак за Израел на самолет МиГ-21. За услугата получава 500 хиляди английски фунта. След това работи като летец в нефтена компания. През 1969 г. заминава за Западна Европа и умира там през 1998 г.

В Израел МиГ-21 е изпробван, след това е изпратен в САЩ за по-нататъшни изследвания, по-късно е върнат в Израел. Днес МиГ-21 е изложен в музея на ВВС. Изтребителят се оказва много полезен на израелската авиация по време на Шестдневната война.

Източник: rasper-bg.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Конспирации

Отиди на Топ