ОПОРОЧИХА РОМСКИЯ ПРАЗНИК ВАСИЛИЦА НАКАРАХА ДЕЦАТА ДА СУРВАКАТ ОНЛАЙН

в България


ОТВОРЕНО ПИСМО
До министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков
До заместник министър-председателя и председател на НССЕИВ, г-жа Калина Константинова
До министъра на вътрешните работи г-н Бойко Рашков
До председателя на ДАНС г-н Пламен Тончев
До дипломатическите мисии в България
Уважаеми дами и господа,
В последно време във връзка с прекрасния ромски празник Василица – ромската нова година, станахме свидетели на едно странно събитие. Ромската организация „Амалипе“ организира онлайн сурвакане на видни представители на държавната власт, както и на знакови посланици в България. Под благовидния предлог за спазване на противоепидемичните мерки бе извършена една подигравка с многовековните ромски традиции по отбелязването на този толкова важен за нас ромите празник. В нашите очи това е „отбиване на номера“. Нима, ако въпросните организатори бяха проявили необходимата настойчивост всички тези видни персони щяха да откажат лична среща с ромските деца при пълно спазване на санитарните мерки? Или зад онлайн инициативата прозират други смущаващи изводи, а именно, че ромските деца е по-добре да бъдат държани на дистанция, че за предпочитане е формалният подход към тях. Какво усилие питам аз изисква това да си пуснеш лаптопа и 15 – 20 мин. и да се усмихваш, независимо дали искрено или не. Зад паравана на това „събитие“ изникват много тревожни въпроси.

От друга страна дали е допустимо това преформатиране на традициите и дали те в крайна сметка не се превръщат в цирк, зад който стоят други намерения. Намерения за получаване на привилигирован статут на „Амалите“ за сметка на останалите ромски организации, получаване на предимство при кандидатстване по европейски проекти, отваряне на канали за нерегламентирано финансиране на дейността на въпросната организация и т.н. На мнение сме, че подобни имитации на ромските традиции вредят на адекватното поставяне на дневен ред на изключително важния за националната сигурност на страната въпрос за интеграцията на ромите. Обезпокоени сме от тенденциозното третиране на едни ромски организации за сметка на други.
Искрено се надявам, че новите лица в българската власт си дават ясна сметка за капаните, които им се поставят и внимателно да прецизират медийното си ангажиране с една или друга ромска организация. През годините имаше достатъчно доказателства, че „Амалипе“ е усвоила огромни средства, над 100 млн. лв. за програми за ромска интеграция и в същото време не е свършена никаква работа.

Въпросната организация е близка до ГЕРБ и по-конкретно до бившия вицепремиер Томислав Дончев. Има сериозно количество съмнителни неща, нерегламентирани връзки, порочни практики, задкулисие и корупция. Интеграцията на ромския етнос, който управлява и обсъждат процеса на интеграцията на ромските въпроси и проблеми от не роми продължава да се възползват от нашият етнос и от нас ромите. Да се правят кръгли маси по проблемите на ромите, а ромски представители да не участват. Ще посочим като пример семейство Деян Колев и неговата съпруга Теодора Крумова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ които не са роми не знаят нищо за бита и за нашата култура и ръководят ромска организация.

Според наша информация фондация към „Амалипе“ е усвоила над 100 млн. лева за няколко години по различни проекти за интеграция на ромите. По наше питане до организацията и до Главния прокурор питахме Вярно ли е, че Амалипе усвои над 100 милиона лева за ромските деца? Вярно ли е, че Амалипе е закупила и плати и закупи хиляди за тетрадки от 20 листа за 85 лева един брой и един обикновен молив е закупен на 10 лева вярно ли е?

За съжаление все още нямаме отговор, но настояваме служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков понеже беше пропуснат да се сурвака онлайн от ромски деца да покани Амалипе да го сурвакат и министъра да се самосезира и да започне икономически проверки в тази организация и други с цел доказване на истината – усвоени ли са от Амалипе над 100 милиона лева за интеграция, а такава интеграция няма – а налице са страдащи деца, които се хранят от боклуците.

Настояваме да се даде отговор образувани ли са досъдебни производства на ромски организации, и не ромски които са рекордьори в усвояването на средства за интеграцията на ромите от:
Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново
Сдружение „Свободен младежки център“ – Видин,
Донка Панайотова от „ДРОМ“ – Видин която твърди, че извозваше с автобус хиляди деца от кв’’.Нов път’’-Видин
Стела Костова „Младежка ромска организация“-Сливен също извозваше хиляди деца с автобуси.
Лилия Макавеева Асоциация ‘’Интегро’’ – Разград твърди, че работи и финансира с Европейски средства от Брюксел 65 общини на ГЕРБ и ромски квартали.
Милен Миланов Сдружение ‘’Разнообразни и равни’’ – София
Иво Койчев на сдружение “Рома Дестини”.-Стара Загора
Спаска Петрова сдружение „Нов път“ – Хайредин
Даниела Михайлова – СНЦ „Инициатива за равни възможности”-София „Узаконяване на домовете на ромите”
На 3.02.2022 год.участвахме в проведената онлайн среща с заместник министър-председателя и председател на НССЕИВ, г-жа Калина Константинова на която среща бяха дискутирани мерките от проекта на плана за действие към стратегията за равенство, приобщаване и участие на ромите 2021-2030.

От срещата стана ясно, че г-жа Калина Константинова е потвърдила участието си на организирана конференция от Амалипе на 15.02. 2022 год. присъствено или онлайн от министри и посланици. Фалшивото сурвакане и подобни имитации на ромските традиции вредят на ромската общност и целта беше на Амалипе да се запознаят с министри на правителството “Продължаваме промяната” (ПП) и целта е една намерения за получаване на привилигирован статут за сметка на останалите ромски организации, получаване на предимство при кандидатстване по европейски проекти план Б на Амалипе.

Ние ромите от ромските квартали от страната и чужбина няма да допуснем да се накърняват и опорочават ромските традиции и обичай. Ромската култура е мястото, където тези традиции действат с пълна сила е вътре в ромското семейство и семейния живот.Традициите покриват всеки аспект от живота и семейните традиции и оформят ядрото на ромската култура и няма да позволим някой да прекъсне вековните ромски традиции и обичай.
Петко Асенов Председател на Национален съвет на ромите в България
Изпълнителен директор на Международна Академия ‘‘Професор Александър Чирков‘‘
ПРЕСЦЕНТЪР” РОМИТЕ ДНЕС”


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*