Монетите говорят: Защо монетите са надраскани?

в България/Монетите говорят

Стефан Пройнов: Защо често монетите са надраскани? В разделът технология на металите където се изучава качествата на металите е отбелязано, че триенето на еднородни сплави е най-силно. Затова и в двигателите с вътрешно горене при черупковите лагери се използват сплави различни от валовете.

Та в миналото преди хиляди години триенето на монетите не е било съществен проблем затова са се складирали и пренасяли в кожени или от плат ушити кесии, в гърнета и други съдове. Важно е било теглото и видът на метала, а не толкова формата и видът. И така хиляди години по целият свят монетите пътуват от ръка на ръка, от кесия на кесия. Било е така до идването на хартиените пари и модата на книжните пари променя и навиците на хората.

Стефан Пройнов: Модата на книжните пари у нас навлиза през 1885 г., когато е приет закон, който предоставя на БНБ монополно право да издава банкноти. Те са отпечатани във Великобритания, Русия, Германия и САЩ. Прелюбопитен факт е, че първите ни хартиени пари са със златно покритие в размер 1/3 от 1 номинала, като в това съотношение БНБ е задължена да приема тяхната обмяна. Стефан Пройнов: Така на практика книжните пари започват да изместват златните и сребърните монети.

Един съвременник на тези събития от онези времена пише следното: “Наполеонът беше златна тежка монета. За улеснение на населението Народната банка издаде банкноти от 20 лева. Те бяха жълти и на тях пишеше: “Б. Н. Банка плаща предявителю 20 лева злато”. Понеже мнозина търговци не искаха да носят в джеба си тежкото злато, даваха по десет стотинки разлика на сарафите, за да заменят наполеоните с жълти банкноти, които се носеха по-удобно в портфейла”.

Стефан Пройнов: Така навлизат портмонетата и сарачите са били силно ангажирани да правят портмонета, а за жените малките портмонета стават по-големи и пищно украсени и все повече заприличват на малки чантички пищно украсени с пайети скъпоценни камъни.

И металните кутии за монети и старите заоблени портмонета се заменят с по-големи предназначени за банкноти и с малко джобче за стотинки. А дамските малки портмонета се превръщат в малко дамски чанти, които се превръщат в моден аксесоар, които често е правен по поръчка за да бъде в стилът и цветът на роклята или тоалета на дамата. Стефан Пройнов: Защо монетите са надраскани ли, мисля, че вече знаете защо?

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ