Общността на Анонимните – съвременните бунтовници с маски

в Конспирации/Любопитно

Не си роден на този свят, за да робуваш на хора с власт, твърди мотото на общността на Анонимните, която се очертава като съвременната социална революция, прикрита зад маска на Гай Фокс.

Анонимните нямат лидер и дори не могат да бъдат дефинирани като организация, а през последните години станаха известни с хакерските атаки, които засегнаха дори защитени системи като тези на Кремъл и НАТО.

Хакерските атаки са започнали през 2008 година и продължават до ден днешен, като дори и български министерства бяха засегнати.

Концепцията на Анонимните произлиза от имиджборда 4chan, представляващ идеята за многобройна онлайн и офлайн общност от потребители, функциониращи като дигитален и глобален мозък.

Самите анонимни се определят като легион, казвайки, че те са по-скоро идея, отколкото неформална група. Анонимните не толерират властта и нейните закони, не уважават авторитета, не служат на системата и не искат нейните пари.

Участниците им могат да се разпознаят по характерната маска на Гай Фокс, която всички представители на Анонимните носят.

Прочутият лик на маската идва от английския войник Гай Фокс, който членувал към група католически заговорници, организиращи т.нар. Барутен заговор през 1605 година.

След смъртта на английската кралица Елизабет I група католици в Англия се надявали, че някои от ограниченията, наложени по времето на Тюдорите, ще бъдат премахнати.

Това обаче не се случва и Робърт Кейтсби предлага да бъде взривена сградата на Парламента при посещението на крал Джеймс I и неговото семейство.

За този план са използвани 36 бъчви с барут, разположени в подземието на Камарата на лордовете. Един от участниците в заговора, осъзнавайки, че може да загинат и много невинни хора, изпраща анонимно писмо до своя приятел – лорд Монтигъл, в което го призовава да не посещава Парламента в деня на кралската визита.

Писмото попада в ръцете на краля и при обиска на подземието е заловен Гай Фокс. Войникът е бил измъчван, докато не разкрил останалите заговорници, а накрая бил обесен на ешафода.

Образът на Гай Фокс е дело на художника Дейвид Лойд и днес тънките мустачки и острата брадичка на англичанина са използвани като маска от Анонимните.

Източник: sanovnik.bg

Вижте още от bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Конспирации

Отиди на Топ