Монетите говорят: Първите прууф монети на България!

в История/Монетите говорят

Монетите говорят: Първите прууф монети на България!
Всички знаем за първите официални монети на България пуснати в употреба от БНБ през 1880 г. Важна информация за всички нумизмати, която трябва да знаят са някои термини и тяхното значение. Какво означава прууф (proof) при монетите?

Прууф на английски означава пробно отсичане, с цел откриване на недостатъците и коригирането им. Днес, макар че термина е придобил друго, допълнително значение, исторически корените му са в неговото първоначално значение.

Вероятно от самото начало на матричното отсичане, първия екземпляр, отсечен от новата матрица може да се нарече “proof”. Художникът-гравьор е виждал на първия екземпляр недостатъците на матрицата и е можел да ги коригира.

Монетите говорят сами за себе си и първите екземпляри са показвали къде и как трябва да се пипне матрицата. Монетите от това отсичане не могат да се нарекат пробни, а по-скоро са за проверка на матрицата.

Пробните монети на български и чуждестранни монети са маркирани с надпис „essai”. Тези монети като пробни се наричат монетите, отсечени на неутвърдени матрици. В английския език такива монети се наричат “Patterns”.

През вековете, във всички монетни дворове, новите матрици са се проверявали и утвърждавали чрез направа на първа партида с подобрено качество или по пътя на по-внимателна подготовка на заготовката(диска за бъдещата монета), или чрез удар, или пресоване по-силно от обичайното, но целта му е била – проверка(на английски “to proof”) на матрицата. Известни са и да са правени такива проверки на метални пластини или на поансони – заготовки от друг метал. В англоезичната литература такива монети се наричат “specimens”, отсичането “specimen strike”.

Понякога може да се срещне термина “presentation piece” – подаръчен/дарствен екземпляр, защото такива монети са подарявани на тези, който са давали поръчката като мостри. Понякога, гледайки на такава монета отсечена в самото начало на употреба на матрицата е много трудно да се отличи от прууф. Такива монети се наричат “proof-like”. Монетите от 1880 година са били дълго време в експлоатация и въпреки това и днес се откриват такива в качество прууф.

В по-късни времена се случва да се допечатват разни емисии и да се пускат малки тиражи със стари матрици и те да бъдат квалифицирани от грейд компаниите с ранг прууф, такива случаи са известни много. На вид образът на монетата е по-плитък заради износването, а реверсът видимо е подбит с по-ниско качество като релеф, а матричният гланц е навсякъде по монетата. Такива монети ги наричаме допечатки, но грейд компаниите им дават прууф, случва се при така наречените рестрайкове. Понякога пък току що излязла монета от монетен двор, но с леко подбита матрица заради експлоатацията и не е дооценявана монетата от грейд компанията и тя не получава своят прууф.

Всеки голям колекционер ще ви го каже, че според него има по някоя друга монета в колекцията си, която не е получила достойният си грейд, но пък има и такива монети, които получават по-висока оценка – незаслужено и някак си това разклаща доверието в грейд компаниите.

Но да не забравяме, че там работят живи хора и всеки има някакви сантименти, предразсъдъци и емоции, които също влияят на преценката на експертите. Вие имате ли надценени или подценени монети и бихте ли споделили в коментарите си за това?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ