Монетите говорят: Грешна монета на кралица Беатрикс Нидерландска

в България/Монетите говорят


Монетна грешка с номинал 25 цента от 1993г. на кралицата на Нидерландия Беатрикс в обращение от 1982г. до 2001г. Монетата е направена кръгла с назъбен ръб.
Метал / Никел.
Тегло/ 3 грама.
Диаметър / 19 милиметра.
Дебелина 1.55 милиметра.

На лицевата страна с надпис: „BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN”.
На обратната страна на монетата надпис: 25ct В монетният двор на Нидерландия в град Утрехт са произведени 15.000 000 екземпляра от който качество UNC 90 000 Proof 12 000 Специално тази монета е в качество UNC, което означава, че веднага след като е забелязана е отделена и не е бил в циркулация.

Експерт по монети с матрични грешки твърди, че специално в европейските монетни двор такива грешки се срещат по-рядко, отколкото в азиатските и тези зад океана.

На лице е втори кръг, който върви успоредно с вътрешният кръг на самият ръб.

Понякога това прилича на доработване на монетата, но не е заради потъването на образа си личи, че не от външна вторична намеса.

Еррор експерта твърди , че заради огромният си тираж тези монети нямат висока нумизматична стойност, напротив ниска е, но при сгрешените монети цените са много по-високи и такива монети се предлагат на цени над 100 Евро и нагоре, което прави над 200% от пазарната цена.

Ако попаднете на такива монети, които според вас са грешни монети допитвайте се и ако се окажат такива знайте, че стойността им в пъти над пазарната. Надяваме се, че сме ви били полезни!

Източник: mint.error.news


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*