Манолова: Подкрепяме протеста на бизнеса срещу високите цени на тока и спекулациите на борсата

в България

Манолова: Подкрепяме протеста на бизнеса срещу високите цени на тока и спекулациите на борсатаМанолова: Подкрепяме протеста на бизнеса срещу високите цени на тока и спекулациите на борсата

Енергийната ламя е на път да погълне малкия бизнес и да се повиши безработицата, заяви Манолова в Дупница

Днес ще подкрепим протеста на работодателите и синдикатите в София, който е насочен срещу спекулациите на енергийната борса и драстичното увеличаване на цените на тока. Енергийната ламя е напът да погълне малкия бизнес в България и оттам да се повиши безработицата, инфлацията, цените на основните стоки и услуги.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в Дупница, където се включи днес в празника на града.

Нито малкият бизнес, нито болниците, детските градини, училищата и социалните учреждения получават компенсации. Необходима е неотложна, спешна намеса на държавата в подкрепа на фирмите, подчерта тя и даде за пример няколко правителства на държави в Европейския съюз, които вече са подкрепили фирмите си в условията на галопиращи цени на тока.

Ще подкрепим исканията на работодателските организации и синдикатите днес. Ще се включим в протеста като гражданска платформа, защото ние подкрепяме техните искания за компенсации. Не става дума за финансова подкрепа на държавата за малкия бизнес. Тук става въпрос за връщане на това, което държавата чрез лошата организация на работата на енергийната борса отнема от фирмите. Сметките за ток на бизнеса са с 200 % по-скъпи през октомври, очакването е през ноември те да са още по-високи, допълни Манолова.

Тя подчерта, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ подкрепя искането на Община Дупница за средства за модернизация и възстановяване на ВиК-инфрастурктурата.

Против сме водната реформа, извършена от правителството на Борисов след 2015 г. Тя доведе единствено до увеличаване на цената на водата. ВиК-дружествата поискаха за следващата година с 30 % увеличение, но това беше преди скока на цената на тока. След по-високите цени на тока, ще искат поне 60 % по-скъпа вода, а хората не получават по-добра ВиК-услуга, посочи още Манолова.

Имаме план как справедливо да се разпределят 2,4 млрд. лв. от Спасителния фонд за справедлив преход. От тези средства Кюстендил, Дупница и Бобов дол трябва да получат достатъчно средства, за да се спасят всички работни места и да бъде трансформирана икономиката. Настояваме въглищните централи да продължат да работят поне до 2040 г. Ние ще сме гарант, че ще има достатъчно финансиране за привличане на инвестиции за високотехнологични паркове, стартъпи, биоземеделие, зелени топлофикации, развитие на високотехнологични производства за по-добри условия на труд и по-високо заплащане, заяви тя.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ