Манолова към енергийния министър: Събудете се и спрете спекулациите на енергийната борса, отстранете кадрите на Борисов

в България

Манолова към енергийния министър: Събудете се и спрете спекулациите на енергийната борса, отстранете кадрите на БорисовМанолова към енергийния министър: Събудете се и спрете спекулациите на енергийната борса, отстранете кадрите на Борисов

Манолова обясни, че в резултат на сделка на борсата от вчера 27 компании, част от които са свързани с Ковачки, са купили евтин ток за износ

Енергийният министър да спре спекулациите на енергийната борса и да отстрани кадрите на Борисов в енергетиката. Г-н министър, докога ще държите шефовете на държавните дружества в енергетиката, които са кадри на Борисов? Мините в сектора са заложени от правителствата на Борисов, за да гърмят в енергийния министър, бизнеса и домакинствата.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук.

Мит е, че малките фирми могат да си закупят евтин ток от енергийната борса. От 300 хил. малки фирми активно търгуват под 10. За всички останали остава да купуват твърде скъп ток. Ще има следващо лавинообразно увеличаване на цените на стоките от първа необходимост. Няма воля да се сменят шефовете на държавните енергийните дружества и енергийната борса, каза още Манолова.

Събудете се и предприемете незабавни действия, обърна се тя към енергийния министър. По-голямата част от евтиния ток е продадена вчера, включително за износ, след като знаехте, че бизнесът у нас е пречупен и плаща високи сметки за ток. 50 лв. на мегаватчас подкрепа са недостатъчни, но ги дайте сега, ако не искате да има фалити на фирми, по-висока безработица и поскъпване на всички стоки в магазините, което вече започна, допълни Манолова.

Тя обясни, че 495 мегавата евтин ток от АЕЦ „Козлодуй“ и от ТЕЦ „Марица Изток 2“ е трябвало да бъдат продадени на малки фирми, болници, детски градини и училища. Вместо това обаче те са продадени на 27 дружества – 19 български и осем европейски. Част от фирмите са свързани с Ковачки, които купуват евтин ток и го изнасят на по-висока цена. Общо печалбата, която ще получат 27-те фирми, е 45 млн. лв., каза Манолова.

Тя подчерта, че само една четвърт от произведения ток ще стигне до български предприятия. Заради спекулациите на енергийната борса фирмите, болниците, детските градини и училищата ще продължат да плащат скъп ток. Търговците ще спечелят от евтиния ток, който вече са продали и са реализирали печалба от него буквално за минути, обясни Манолова.

Едни печелят и всички те не са случайни. Свързани са с политическите партии, статуквото, кадрите на ГЕРБ, които управляваха енергетиката – Борисов, Делян Добрев, Теменужка Петкова. Ако трябва да има и арести за това, което се случва с цените на тока за бизнеса, допълни тя и призова държавата да поеме по-високите сметки за ток, вода и парно на домакинствата и на бизнеса.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ