Божидар Димитров – Агент Кардам на Държавна сигурност

в България

Божидар Димитров - Агент Кардам на Държавна сигурност
Божидар Димитров, който подаде оставка преди, винаги се е гордял с ДС миналото си. Като сътрудник на тайните служби, историкът имал много облаги, за които простосмъртните само можели да си мечтаят. Висока заплата, професионална реализация и пребиваване в чужбина – най- подходящата стръв за амбициозен и талантлив студент като Божидар Димитров през 1973 г.

Созополчанинът впечатлява кап. Цветан Станимиров със своя писмена работа. Божидар Димитров изглежда идеален кандидат за 14-ти отдел на ДС. Кап. Станимиров лесно получава разрешение да вербува студентът по история.
Ченгето от ДС отива с бутилка водка на гости в квартирата на Димитров.
След като вкарали малко алкохол, двамата подхванали приказка. Божидар Димитров се похвалил, че проф. Александър Фол иска да го направи свой асистент. След няколко часа, вече на пияна глава, студентът написал, че желае да стане сътрудник на ДС. За бойно име си избрал Кардам.

Божидар Димитров получавал всеки месец заплата от 900 лева, огромна сума за тогавашния стандарт на живот. Парите обаче влагал разумно – в уроци по чужди езици.
Не след дълго, историкът отива на първата си мисия в чужбина.

Изпращат го в Париж, където трябва да събира информация за
политическата обстановка. Божо се сближава с висш член от Ордена на йезуитите. Контактите му с него са повече от успешни. Божидар Димитров получава уникалния шанс да замине за Рим и да специализира в библиотеката на Ватикана. Кардам редовно изпраща писма до България, в които описва наблюденията си в папското седалище.

Само година след като е вербуван от ДС, Божидар Димитров прави сериозен гаф, който му коства мястото. Любовните афери на историка често му създават проблеми. Димитров подарил на своя приятелка два тома на забраненият по онова време Солженицин. Родителите на девойката обаче също били ченгета на ДС и изпортили Божидар Димитров. Заради гафа, Кардам бил заличен от картотеката на ДС.

След известно време обаче, тайните служби връщат ценния си кадър Божидар Димитров. Под новия си псевдоним Тервел, историкът продължава съвестно да изпълнява задълженията си към ДС.
Източник: skandalno.net

Политически хамелион ли е професорът? Работил за Държавна Сигурност, за Българското разузнаване, което бе подвластно на Руското разузнаване, после член на БКП и депутат от БСП, а днес след това министър без портфейл от ГЕРБ, но сега в ново амплоа създава провокация с Русия, което е продължение на хибридната война на която сме свидетели между САЩ и Русия !

Провокацията е вид автореклама било то с войнишки гробища в Македония или с открити неджентълменски обиди към говорителката на Кремъл !
Виждаме го и в роля на гид за Исторически туризъм както и в строителният бизнес да лобира за някои фирми ! Строят се паметници с дарения, а даренията се открадват и после се връщат след натиск!
Това е хамелионова и нагаждаща се непрекъснато към силните на деня политика на съществуване !
Мястото на историците е да се занимават с история, а не да пишат новата история на България!

Борис Анзов от “Медия Мост България” и “Булпресс” отговори на обидата на професора !


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ