Чудотворната икона на Пресвета Богородица Портаитиса е древна и уникална

в Религия

В България има три най-големи чудотворни икони на Пресвета Богородица.

Това са Бачковската, Рилската и Троянската икони. Освен тях в редица български манастири има по-малки, но също така силни икони. Една от тях се намира в Роженския манастир.

Тази чудотворна икона на Пресвета Богородица има любопитна история. Роженският манастир е определен за метох на манастира Ивирон от Атон. Това станало в далечната 1762 г.

Според древна светогорска традиция във всеки метох трябва има по едно копие на чудотворната икона, която се намира в самия манастир. Затова монахът Яков от Ивирон прави точно копие на тамошната чудотворна икона на Пресвета Богородица Портаитиса.

Чудотворната икона в Ивирон била изографисана през 1 век лично от Свети апостол Лука. За неговите икони Божията майка позирала лично, защото все още била жива. През 9-ти век тази икона била съхранявана в дома на една вдовица, която живеела със своя син.

Император Теофил от Византия издал заповед войниците да унищожат всички икони. Те започнали да претърсват църквите и манастирите. Стигнали до дома на вдовицата. Жената успяла да измоли иконата да спи за последна нощ в дома й. През нощта с младежа занесли лика на Божията майка на брега на морето. Помолили се да отплава, за да бъда спасена. Хвърлили я в водата от брега на гр. Никея. Древният град се намирал близо до днешният Истанбул.

Иконата сама се изправила и потеглила на запад към Гърция. Там на единия от полуостровите се намира Света гора, Атон. Като видяла какво се случва с иконата, майката накарала своя син да тръгне след нея.

Двамата доплували до Атон. Синът станал монах. Самата икона пристигнала, огряна от светлина под формата на огнен стълб. Монасите извадили иконата и я поставили в църквата на манастира Ивирон.

На следващата сутрин монахът, който палел кандилата не я намерил на мястото й. Търсил я и накрая я открил над вратата. И така няколко пъти. Божията майка се явила в съня на монаха Гавриил й му казала, че тя трябва да пази манастира. Затова мястото й е до вратата. Монасите послушно изработили иконостас до вратата. Затова започнали да й казват Портаитиса – Вратарница.

Източник: topactualno.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ