Черна кал от село Кушла лекува счупено

в Любопитно

В община Златоград, на 5 км от с. Горски извор, на 10 км от гръцката граница, има едно забравено от Бога селце – Кушла. До него даже няма асфалтов път. Природата обаче не е забравила това място и го е дарила с уникални скални скулптури.

Има си и малък скален мост, който по красота може да съперничи на по-известните в България. Селцето е известно още и с друго природно чудо – край него в полето, на тайно място, известно само на шепата местни хора, има находище на лековита черна пръст – мумийо. Местните твърдят, че разтворена във вода, тази пръст прави чудеса и лекува травми и счупване на костите. „Мумийо ли търсиш? Идвай, ще ти го дам евтино. Няма да съжаляваш. Лекува счупено по-добре от лекарства, а и гипс не ти трябва“.

С тези думи местните посрещат всеки външен, който се появи в село Кушла. Топка лечебна кал около 200 г струва около 2 лв. Затрупана е, копае се 2-3 часа, ходи се пеша до находището – хем се изморяваш, хем губиш време, как да се даде безплатно, казват местните. В началото кушленци раздавали пръстта на идващите в селото безплатно, за хаир. Впоследствие обаче някои се усетили, че от това могат и да припечелват. Освен на място в десетки интернет сайтове е обявена цена от 2 лв., но с доставката скача на 6-7. Интерес към местния природен ресурс имало не само от българи, но и от чужбина. Тогава доставката е доста по-скъпа.

Най-много я търсели хора, пострадали при катастрофи и със счупвания. Лековитата пръст се намира на около 1 км над селото в каменист район и до нея се стига почти по козя пътека. Находището е в ареал от около 30-ина квадратни метра. Местните копаят с кирка и лопата, а някои са измислили дори как да преработват глината. Със специален уред ставала на прах и след това, като се разтворела в топла вода и се минела през тензух, не се усещала в устата. Така по-лесно стигал важният материал до организма. Като престои, водата ставала напълно прозрачна, вкусът не се променял, но оставала леко мътна. В Кушла казват, че за лечение на спукани или счупени кости трябва да се пие минимум месец. Препоръчва се количеството да е не по-малко от половин литър дневно. Даже не ти трябва и вода да я топиш. Слагаш от пръстта в устата и задържаш малко да се разтвори, като глътнеш, нищо не остава на езика, разказва баба Анка.

Местните правили опити да лекуват счупено с налагане върху поразеното място, но ефектът не бил толкова голям, колкото когато се пиело. С налагане третирали предимно животни. Възрастните нямат обяснение за произхода на думата за местната глина, нито кои вещества в нея са лечебни. Не ни интересуват учените, щом лекува от векове, отсичат местните. Според изследвания тайната е, че мумийото съдържа много калций. Може да се използва и от хора, които не са си счупили кости, но имат оплаквания, свързани със здравината им.

За външните е странно, че селото се води към област Смолян – за да стигнеш до него, минаваш през Кърджалийския район, а след Кушла е границата. Близо 50 г. достъпът до селото е бил забранен. В него не пускали без т.нар. открит лист от МВР, тъй като е близо до вражеската по онова време Гърция. Кушла била създадена преди около век от преселници от гръцкото с. Калотихон, което е на 4 км от границата. Старото селище съществува и до днес, но има едва 3-4 чобански колиби.

Източник: retro.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ