Фразите, които имат значение във всяка страна по света

в Любопитно

В света има над 6 хил. езика, но по-голямата част от хората едва ли научават повече от два или три, пише Insider. Когато пътувате, езиковите бариери могат да причинят известно неудобство, особено ако сте в страна, в която много не се говори възприеманият като универсален английски език. Научаването на няколко ключови фрази на друг език може да ви помогне много по време на пътуванията ви.

Марк Абади, пътувал до повече от 25 страни от Югоизточна Азия, Европа и Латинска Америка, предлага 11 фрази, които всеки е добре да научи на даден език, преди да посети съответната страна. Те включват основните думи като „извинете“ и „благодаря“, както и други, които да ви помогнат да се придвижите в оживените градове.

„Благодаря“

Първата фраза, която трябва да научим на всеки език е думата „благодаря“.

Пътуващите често разчитат на отзивчивостта на непознати, за да ги упътят в непознатите градове. Да се ​​научим да казваме „благодаря“ не изисква огромно усилие, но повечето хора ще оценят труда, който сме положили, за да изразим признателността си на собствения им език.

„Добър ден и довиждане“

Да се научим да започваме и завършваме разговор е другото учтиво нещо, което можем да направим, за да покажем нашата благодарност към хората, с които говорим. Дори ако трябва да се върнете на английски за останалата част от разговора, просто „добър ден“ и „довиждане“ на местния език може да покаже, че ви е грижа за другите.

„Извинете“

„Извинете“ е полезна фраза в безброй ситуации, дори като част от молбата някой да ви упъти.

„Може ли да ми дадете…“

Не е нужно да знаем как да опишем всичко в менюто в ресторанта или в магазина на друг език, но със сигурност помага да можем да го поръчаме. Научете се да поискате неща на друг език и ще имате по-голям шанс да получите това, което търсите.

„Колко струва?“

Пазаруването в друга страна може да бъде смущаващо, особено в култури, където ценовите етикети не са задължителни и се очаква пазарно договаряне. Да се ​​научите да питате за цените е чудесна отправна точка, въпреки че може да се наложи да научите малко повече, ако наистина искате да си осигурите добра сделка.

„Баня“

Търсенето на най-близката баня е още едно важно нещо, което трябва да знаем на чужд език. Запознаването с думата за „баня“ или „тоалетна“ ще ни спести немалко неудобства.

„Да и не“

Да се научим да казваме „да“ и „не“ на друг език е от решаващо значение при пътуване в различни страни. Не е достатъчно просто да кимаме или да клатим глава. Тези жестове са често срещани в много култури, но далеч не са универсални и на някои места означават точно обратното на това, което сме свикнали.

„Къде е…“

Понякога картата просто не е достатъчна. Ако за първи път сме в непозната страна, най-вероятно ще се нуждаем от някаква помощ. Да се ​​научим да попитаме за вярната посока ще ни помогне да направим пътуванията си безпроблемни.

„Помогнете“

В случай на нужда ще искаме да знаем как да помолим за помощ на друг език. Дано никога не се наложи да използвате тази дума, но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

„Алергичен съм към…“ и „Не ям…“

Ако имаме диетични ограничения, ще трябва да се научим как да предадем тази информация на хората, които подготвят нашата храна. Понякога дори да кажем „Аз съм вегетарианец“ не е достатъчно, тъй като вегетарианството далеч не е универсална концепция и нейните стандарти могат да се различават в различните страни.

„Съжалявам, не говоря…“

Една от най-важните фрази, които можем да научим на чужд език, е тази, която обяснява, че не знаем повече фрази. Научете, как учтиво да кажете „Не разбирам“ или „Аз не говоря“ на местния език и бихте могли да си спестите немалко неудобства по пътя.

Източник: manager.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ