Търсят кораба за пиршества на Калигула

в Любопитно

Учените активно търсят 2000-годишния кораб за пиршества на император Калигула, за който се предполага, че се намира на дъното на италианското езеро Лаго ди Неми. Смята се, че лудият император е използвал 120-метровия си кораб за шумни партита, включващи много алкохол и секс. Алберто Бетручи, кмет на италианския град Неми, намиращ се на юг от Рим, с помощта на полицейски служители, започва претърсвания на езерото. Използвайки сонари, както и високотехнологични скенери за откриване на предмети заровени на дълбочина, екипът се надява, че ще успее да открие легендарния плавателен съд.

Как може би е изглеждал корабът за императорски забави отвътре е документирал римският историк Катул. Според описанията му корабът е разполагал с „10 реда гребла от всяка страна, палуби, покрити със скъпоценни камъни… широки бани, галерии, зали, както и богато разнообразие от вина и плодородни дръвчета.“

Екипът има надежда, че ще постигне целта си, особено след като в края на 20-те години на миналия век именно от това езеро са изкарани два кораба – т.нар. „Неми кораби“. Единият от тях е дълъг 73 м., а вторият – 71 м. и дори може да пътува в двете посоки без да обръща. След като са открити, корабите са държани в музей в близост до езерото, но по време на Втората световна война са изгубени в пожар. Успяват да спасят бронзови орнаменти с лъвски глави, както и мраморни подове, които и до днес могат да бъдат видени в Националния римски музей в Рим.

При предишното претърсване езерото е пресушено, но частта, в която в момента се провежда търсенето, така и не е източвана. Новото търсене е вдъхновено от водолаз от XVI в. на име Франческо де Марчи, който използвал ранните технологии на своето време, за да се гмурка в езерото и да търси кораба на Калигула. „Той е документирал за открити реликви от другия край на езерото, не там където са изкарани другите кораби. Описал е и кораб с дължина около 120 метра. Оттогава много пъти рибари са носели предмети, уловени в мрежите им именно от тази част на езерото“, казва Бетручи. Според кмета предишните опити за откриването на кораба са били възпрепятствани от липсата на технологии.

Калигула е известен с лудостта и бруталността си. Смята се, че е извършвал кръвосмешения със сестрите си, хранел дивите зверове със затворници и си говорел с луната. Именно заради своя неукротим нрав лудият император е убит от преторианците, а след него по жесток начин са убити и жена му – Цезония и бебето им – Юлия Друзила. Не е изумителен и фактът, че дълги години никой не си прави труда да извади кораба на императора от калното езеро – все пак след смъртта му усилено се стараели никакви следи от извратеното управление на Калигула да не остават на повърхността.

Чак в последните векове започва да се събужда интереса към един от първите, ако не и първия луксозен кораб в историята. „Ако наистина е там долу и е тол