Религията бон – тайните на древното тибетско учение

в Религия

Религията бон е възникнала в период, когато на Земята, както пише първата книга на „Махабхарата“ – „Адипарва“, са живели легендарните наги – полубогове със змийско тяло и няколко човешки глави.

За нагите се разказва и в древнокитайски трактати, и в единственият съхранен бонски ръкопис, датиран от VI век (в средата на миналия век тя е била преведена на немски език), а също и в многобройни легенди на народите, живеещи в западната част на Тибет.

Хората, намирали се под властта на наги, жадували да се освободят от тяхното господство. И това се случило – човекът получил независимост преди 18 000 години, когато от небето към подножието на планината Меру се спуснал Учителя – Тонпа Шенраб (Tonpa Shenrab)

Той научил местните народи да се прекланят на Белия бог на небето, на Черната богиня на Земята, на Червения тигър и на Яростния дракон, а също така им открил тайната как да управляват могъщите наги, многобройните духове и естествените сили на природата. Първият символ на религията бон станала свастиката, завъртяна в обратна на часовниковата стрелка посока, което олицетворявало вечната борба на човека със стихиите и отвъдните светове.

Към времето на настъпването на „жълтата вяра“ в Азия – будизма, религията бон е имала широко разпространение в Индия, Персия, Южен Сибир, Централна Азия и Китай. Но необходимостта от създаване на централизирани монархични държави е довела дотам, че азиатските владетели са започнали да преследват последователите на традиционната вяра и да налагат будизма.

През VII в. пр.н.е. при тибетския император Дригум Ценпо (Drigum Tsenpo) са били закрити бонските манастири и унищожени много от ръкописите на „еретичната“ религия, а нейните адепти – прогонени от Тибет. Чак до XI в. от н.е. изповядването на бон се забранявало под заплаха от смъртно наказание. Но това древно учение успяло да оцелее и през 1017 година, след откриването на пазени в продължение на столетия езотерични текстове, религията бон отново се представила на света в обновен и систематизиран вид. Смята се, че заслугата за възраждането на „вярата на предците“ е на Шенчен Луга.

Тайните текстове на бон съобщават, че учението се е наричало „Бон върховете на Вселената“ и е произхождало от дълбините на човешката история, зародили се преди повече от 50 000 години. Когато на Земята се е явил Учителя, тоест еманацията на Висшия свят, учението започнало да се нарича „Бон Свастика“.

Свастиката е важен символ в религията бон.

Истинските последователи на религията бон смятат, че светът се състои от три сфери-вселени: бяла – небесната област на боговете, червена – земната област на хората, и синя – долната област на водните духове. През тези сфери расте мистично дърво, чрез което обитателите на различните светове общуват помежду си.

Небесният и долният свят на бон са изпълнени с множество могъщи същности, оказващи постоянно влияние на света на хората.

Откъслечни, макари и полумитични сведения за небивалото могъщество на бонските лами, сочат, че първите от тях – владетелите на тайнствената държава Агарта, са скрити в пещерите на Хималаите и са станали причина много хора по света да търсят контакт с жреците на религията бон.

Например император Ашока, живял в III в. пр.н.е., започнал война срещу съседното царство Калинга, чиито жители изповядвали бон. Но претърпял съкрушително поражение. Причината били тайните знания, които владеели бонските лами. След това Ашока се посветил на изучаването на сакралните тайни на бон, а малко преди смъртта си създал обществото на Деветте неизвестни, за което се твърди, че съществува и в наши дни.

През 50-те години на ХХ век в една от масонските ложи на Западна Европа е открит филм от 1938 г., на която немски кинооператор е запечатал в свещеното място на Тибет – Ярлинг, магически ритуали на бонски лами, които призовавали зли духове. Според експертите откритият запис не бил монтаж. Този филм в известна степен повдигнал завесата на сложния и загадъчен свят на религията бон.

Мистериозните тибетски хора Жанг Жунг

Съвременни изследователи смятат, че шаманските практики на коренните народи на Сибир, Камчатка, Северна и Южна Америка се коренят в древната религия бон.

Пътешественици, пребивавали в Тибет през ХХ век, твърдят, че последователите на религията бон, както и преди хилядолетия, изграждат на определени места каменни ступи с особена форма, палят свещени огньове и изпълняват магични танци над телата на починалите си близки, като произнасят заклинания на древен език.

Точният смисъл на тези заклинания е известен само на посветените лами, които в тихите монашески килии продължават своята многовековна работа.

Източник: drevnite.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ