Откриха древно село на магьосници в Родопите

в Любопитно

Древно село на магьосници разкриха археолози при спасителни разкопки в Родопите. Край бреговете на река Върбица учените попаднаха на близо 50 ями, в които са извършвани неизвестни досега култови действия. Мястото е било заселено още в осмото хилядолетие преди новата ера, а загадъчните жертвоприношения са извършвани до късното Средновековие. Откритото селище попада в трасето на трансевропейския коридор за Гърция. В ямите археолозите намериха обгорели камъни, керамика, парчета от железни остриета и късове сурово месо.

Има сериозна връзка човек и камък, които са основните елементи в тези практики, огън – който пречиства и желязо, което предпазва от зло. И разбира се, животинска жертва, която оформя една обща трапеза между тези, които ги няма и участниците в практиките. Жертвените ями са от 12 век, но до тях са открити и други подобни на възраст над 2 000 години. Любопитното е, че древните хора също са полагали камъни и керамика и са използвали огъня в своите ритуали. „Дали са заклинателни места, дали са свързани с някакви магии – много е възможно. Защото въпреки че хората са християни, въпреки че официалната религия не го прави, човек си го прави тайничко така, за да бъде запазен, за да знае че е направил всичко за сигурността си“, коментира проф. Ани Радунчева.

Край ямите е имало селище от ранно-желязната епоха. По-късно на същото място е изградено средновековно село, от което са разкрити две каменни къщи и църква. Проучванията на археолозите ще продължат и догодина с разгадаване на тайната за живота на древните магьосници в Родопите.

Източник: magicaura.com

efekt-2

Вижте още от bultimes

 

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе