Най-бруталните римски наказания

в Любопитно

Най-бруталните римски наказанияДоста жестоки начини да „дадеш урок“ на съгрешилия

Най-тежката наказателна мярка – poena capitis в Древен Рим имала две разновидности: загуба на гражданска правоспособност и доброволно изгнание. В резултат на такова наказание гражданинът ставал роб с всички съпътстващи последствия.

Най-тежката наказателна мярка – poena capitis в Древен Рим имала две разновидности: загуба на гражданска правоспособност и доброволно изгнание. В резултат на такова наказание гражданинът ставал роб с всички съпътстващи последствия.

Присъда за пожизнен труд в мини и каменоломни е най-близкото до смъртното наказание, свързано със загуба на свобода. Едно от най-страшните наказания било разчленяване тялото на несъстоятелен длъжник от кредитори като сурогат за погасяване на дълга.

Според законите кредиторите, ако поискат това, можели да разсекат тялото на части и да разделят длъжника, който не е погасил задълженията си в определения срок.

Друго наказание, практикувано в древния Рим, било обезобразяване на външния вид. В съответствие с древноримските закони на обикновените престъпници бръснели главите, а на виновните в по-тежки престъпления в допълнение обръсвали и веждите.

Целта на това наказание била по-скоро унижаваща, тъй като мъжете трябвало да заприличат на жени. Клеветниците след обръсване на главата и веждите били жигосвани с клеймо на челото.

Разпространени наказания в древния Рим били избождането на очи, изтръгването на език, отсичането на двете ръце, натрошаването на костите на краката и ръцете.

Кастрацията също била практикувана като наказание, както и осъждането на работа в мелница. Всичко това по степен на суровост се е равнявало, според древните римляни, на присъда за каторжна работа.

Осъждане на работа на полето е била наказателна мярка близка до каторжната работа.

Бичуването – като самостоятелно наказание било разпространено в армията, семейството и в училище. Свободните граждани обикновено били наказвани с бой с пръчка, робите били бичувани с бичове с метални ленти, учениците били удряни по ръцете с тънка пръчка.

Учителят хващал провинилия се ученик през средата на тялото, с една ръка го държал във въздуха надолу с главата, а с другата нанасял удари със своето ужасно педагогическо оръжие.

Източник: no-comment.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ