Монетите говорят: Фалшиви монети

в България/Монетите говорят


Още с идването на монетите преди 2400 години с тях се появяват и първите фалшификати. Недобросъвестни хора подтиквани от алчност с цел бързо забогатяване се опитват да имитират паричните знаци. В античността е било важно теглото и чистотата на метала.

Там Фалшификатите се делят на няколко типа – на такива, които са с медно, бронзово или оловно понякога и сребърно ядро със златна обвивка, които на външен вид да приличат на златните номинали и сребърни монети, които са с медно или бронзово ядро със сребърна обвивка. Стига фалшификатите да отговарят приблизително на теглото са били в обращение. Има и такива фалшификати на които е разреждано златото или среброто така също се лимитират разлики. Такива фалшификати са се произвеждали и от монетните дворове дори когато хазната е празна или при големи плащания след война например.

Монетите са претегляни на везна като теглилките, с които се проверяват монетите се наричат Екзагия. И всяка екзагия отговаря на теглото на точно определен номинал монета. Откриват се монети с разрез или отрязани на две, което показва, че тези монети са били тествани дали са фалшиви и са проверили в дълбочина дали металът отговаря на номинала.

На жаргон монетите с различно ядро ги наричат фурета и се срещат в античната нумизматика във всички епохи. От монетите на цар Дарий през монетите на Елада, Рим и Византия.

Има ги и до наши дни. Днес обаче има милиони видове монети и технологиите позволяват далеч по-прецизно направени фалшификати, но често химическият състав на сегашните монети не отговаря на оригиналните и със спектрален анализ на химическият състав на монетата бързо се разбира това. Но въпреки това Фалшификатори е имало и ще има.

Колкото и сурови да са наказанията за това в древният Рим са ги обесвали с главите надолу по кръстопътища с табела какво е провинението им, а в средновековието е имало показни изтезания например публично фалшификатор е бил потапян в котел с вряща мазнина на площада първо до глезените после до коленете, до кръста и целият докато месата му се отделят от костите.

Болката е била неописуема, виковете на страдание са се чували на далеч и въпреки всичко алчността ги е тласкала да опитват отново и отново. Днес обаче не е нужно да сте експерт за да познавате всяка монета в детайли просто трябва да се обърнете към някоя компания за сертифициране и те да направят нужните сравнения и анализи на вашата монета. Не че и те да не могат да бъдат заблудени, но вероятността да заблудят вас е по-голяма.

Помнете алчността е най-добрият съюзник на измамниците тя е тази, която затъмнява здравият разум. Тя е тази, която тласка фалшификаторите, но тя е тази, която им помага при реализация на техните изработки. Стефан Пройнов: Помнете две мнения са повече от едно, а три мнения са повече от две, затова винаги се допитвайте преди да закупите нещо било то монета или някой артефакт.

efekt-2
Loading...

Последните няколко столетия има милиони фалшификации продадени и обикаляли колекции, аукциони къщи и трезори като всички имат история, всички имат снимки по каталози и аукциони книжни издания и когато сравнявате иконографията на една монета с тези, които с книжните издания и интернет помнете, че можете да сравнявате два фалшификата и да си извадите погрешна преценка. Затова по-добре да си платите на експерт, отколкото да си хвърлите парите на вятъра.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.