Манолова: Колекторите и бързите кредити да отсрочат с шест месеца задълженията

в България

Манолова: Колекторите и бързите кредити да отсрочат с шест месеца задълженията
Манолова: Колекторите и бързите кредити да отсрочат с шест месеца задълженията

Борисов да докаже, че властта не толерира събирачите на дългове, като внесе Закон за колекторите, призова Манолова

Колекторските фирми и бързите кредити да направят шестмесечни отсрочки на задълженията във връзка с извънредното положение. След като банките можаха да разсрочат дълговете, без да натоварват длъжниците в рамките на 6 месеца, би следвало да го направят и фирмите за бързи кредити и колекторските фирми, които събират задължения.

За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое видео във Фейсбук. Повод за видеото бяха десетки сигнали, постъпващи ежедневно в Гражданската платформа.

Галеното дете на властта – колекторските фирми, не търпят ограничения като останалите в извънредното положение. В Закона за мерките за извънредно положение бяха въведени някои забрани, но тъй като никой държавен орган не контролира и не следи за работата на колекторските фирми, те продължават да притискат гражданите дори с по-голямо настървение, допълва Манолова.

Тя призова премиерът Бойко Борисов, в качеството си на лидер на управляващата партия ГЕРБ, да ангажира своите депутати с работа по Закон за колекторските фирми.

Това ще е най-доброто доказателство, че властта не толерира колекторския бранш, за сметка на обикновените граждани, категорична е Манолова.

Тя, председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски и председателят на фондацията „Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека“ адвокат Десислава Филипова предлагат да се създаде закон, с който да се регулира дейността на колекторските компании.

Ние сме готови със законодателни предложения. Но явно лобито на колекторите работи с привилегии в парламента и както те с привилегии получават кредити, така и привилегировано не се обсъждат от депутатите. Но депутатите нямат извинение, че не знаят за какво става дума, допълни Манолова.

efekt-2

Сред предложенията са да се въведе лицензионен режим, също така колектор да може да събира дълг само с изрично съгласие на длъжника и след като му е предложено да си откупи дълга на същата цена, както и да се въведе условие, когато давността е изтекла, длъжникът да може да възрази.

Трябва да има правила, пo които да бъде търсен длъжникът за задължението, за да не се стига до случаи, като този в Средец, където, по официална информация, колекторски фирми стигнаха до стрелба за дълг от 140 лв. и като този в столичния квартал „Разсадника“, където хора нахлуха в офис за бързи кредити.

Loading...

По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България за последните две години те събират задължения в размер на над 3 млрд. лв. по над 1,2 млн. случаи.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Езотерика и гени

Езотерика и гени

Стефан Пройнов: Езикът на гените. Езотериката е език на душата,…
Отидете горе