Какво е общото между социалните мрежи и храната, която ядем?

в Любопитно

Едва ли някога сте се замисляли, че има пряка връзка между социалните мрежи и диетите. Учени обаче са открили такава.

Нещо повече, проведен е експеримент на Технологичния университет в Джорджия, който е доказал, че поведението ни в интернет се отразява на успехът или пък провалът ни в спазването на хранителен режим с точност до 77%.

Според водещият изследовател на проекта проф. Мунмун де Кодури „колкото по-успешно хората се придържат към дневните си цели в храненето, толкова по-позитивно отношение демонстрират в социалните си взаимоотношения“.

Подобни позитивни изказвания могат да са „Ако не се проваляш, значи не се опитваш достатъчно усърдно“, „Ако никога не се спънем, никога няма да паднем. А ако не падаме, никога няма да се научим как да растем“. Други отличителни страни на хората, справящи се със спазването на хранителния си режим, са честото акцентиране върху теми като фитнес и здраве и по-откритата и приятелски настроена комуникация с виртуалните си последователи.

Освен това – чрез позитивната си енергия, споделянето на здравословни рецепти, мотивиращи мисли и трикове за упражнения, те изграждат по-голяма мрежа от приятели, които ги подкрепят и това неминуемо се отразява на желанието им да продължат с преследването на целите си. Колкото до тези, които постоянно се провалят в опитите си да спазват диета или да се придържат към здравословен хранителен режим? Тяхното съдържание в „Туитър“ често демонстрира отрицателен тон, страх или пък омраза, породени от поредното разочарование.

Според де Кодури при тях постоянно може да се забележи как се оплакват от липсата си на настроение, от всякакъв вид болки, от случилото се в ежедневието им или накратко … животът им се струва вечно черен.

За да достигнат до тези заключения изследователите са прегледали над 2 млн. туита от близо 700 потребителя. Отделните туитове са били анализирани за наличието на лингвистични похвати, които разкриват връзка между израза на емоционалност и здравето/ благосъстоянието на човека.

Наред с афективните и когнитивните аспекти, лингвистичният стил на публикациите също е бил поставен под лупа. Де Кодури се надява, че този аналитичен похват ще създаде благоприятни условия за подобряване на здравословното състояние и прихващане на емоционалното състояние на човек, така че да му се подаде по правилен начин ръка, когато реши да се отказва или изпада в депресия.

efekt-2

Източник: glas.bg

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе