За какво се е плащало данък в миналото /ако можете, сравнете с днес!/

в Любопитно

Миналото е известно с много постижения в архитектурата, изкуството, литературата и какво ли още не, но с данъците си – не толкова. Ако си мислите, че единствено в нашето съвремие плащаме различни по вид и размер данъчни облози, то много грешите. Хората от миналото са ги плащали също, само че по малко по-различни начини. Ето за какво са плащали данък в минали времена:

Средновековна Англия и таксата за страхливци

Средновековните рицари в Англия са били поласкани и за тях е било въпрос на чест ако бъдат извикани на война. Така те са защитавали своята чест и тази на краля си. Освен техен дълг и задължение, това е било и въпрос на принципи. Имало е и рицари, които любезно са отказвали тази чест, разбира се. Именно тези рицари, отказващи да защитят честта и земите на кралството, са били таксувани с такса „страхливец“ или откуп от военна служба.

Този метод на данъчно облагане е съществувал при управлението на английския крал Хенри I. Тогава таксата била сравнително ниска, но крал Джон я прави в размер на 300% и започва да я взима от всички рицари в кралството, независимо дали искат да се бият, когато няма война. Тази така позорна такса съществува приблизително около триста години и в последствие е заменена от други данъци.

Древен Египет и таксата му върху олиото за готвене

Тъй като египтяните не са работили с парични единици, то техните данъци са се събирали под формата на собственост и разменни стоки и култури. През периода на фараоните в Египет се въвежда данък върху олиото за готвене.

Той е трябвало да се плаща от всички домакинства, като доверениците на фараона строго са следели за събирането му. Те са нахлували по къщите и са проверявали дали олиото се използва повторно или пък се търси негова алтернатива за готвенето. Ако да, то наказанията са били жестоки.

Древен Рим и таксата му за урина

Античността е разнообразно време на величие и падение същевременно. Един много интересен налог в Древен Рим е бил данъкът върху урината. Защо се появява този данък ли? Ами тази течност в Рим е била ценна в миналото . Ползвала се е за избелване на зъби, за тен, за пране и редица други необичайни неща. Така императорите Нерон и Веспасиян намират начин да пълнят хазната си, благодарение на урината и данъка за облагането й /чрез строеж на обществени тоалетни/.

Данък „прозорец“ в Англия

През 1696 година в Англия се въвежда безумния данък за прозорец в дома. Той е изчисляван на база броя на прозорците в една къща. Така масово къщите в страната са станали с един прозорец, което довело до студ и задуха в дома. В последствие се появила и висока заболеваемост, което довело до отмяна на таксата през 1851 година.

Данък „брада“ в Русия и Англия

През късния 17-ти век цар Петър въвежда данък брада. През 1698 мъжете в Русия или са се бръснели, или са плащали такса за брадата си. Това царя е направил, защото е смятал брадата за отживелица и му се е искало да я премахне като мода. Разбира се, Петър не бил първият ентусиаст в тази област. През 1535 крал Хенри VII въвежда данък брада в Англия, чийто размер зависи от статуса в обществото на носителя й.

Данък „свещ“ в Англия

Изглежда Обединеното кралство не си е поплювало с данъци и в далечното минало. През 1789 година е въведена отново една безумна такса – свещ. На хората им е било забранено да си произвеждат свещи, както досега, освен ако не си извадят лиценз за това, като платят разбира се. Таксата отпаднала през 1831 година и довела до по-широко разпространение на ползването на свещи.

Данък „шапка“ в Англия – отново

Този данък се въвежда от британските управници през 1784 година, когато масово са се носили в страната, така характерните, цилиндри. Всеки, който носел шапка, е бил облаган с данък. Размера му зависел от това колко е скъпа шапката. Отпадането му идва през 1811 година, когато шапките в Англия вече се носят свободно от облагане.

Средновековния данък „сапун“

Тази такса оставила много хора от бедните и средни класи мръсни, защото не могли да си я позволят. Тя действала дълги години през Средновековното минало и в Англия я отменили чак през 1835 година.

Данък „игра на карти“ в Англия
Отново в Англия и отново странен данък от миналото. През ранния 16-ти век играта на карти е била облагана с данък, но през 17-ти век той става много по-висок по размери. Налогът е отменен едва през 1960г.

Данък „китаец“ в Канада

Всички китайци, дошли в Канада през периода на златната треска по долината на река Фрейзър, са били облагани с данък, че са китайци. Така управлението на страната е искало да спре нахлуването им и близо 40 години данъка се е плащал.

Източник: burgasnews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ