Защо мускулите ни са блокирани по време на сън?

в Любопитно

„Докато сънуваме мускулите ни са блокирани, това предпазва от „проиграването“ на сънищата. Нормалният сън е изграден от различни стадии. Не включваме и изключваме компютъра в началото и края на съня си. Той работи в различни стадии и фази на съня и така през нощта прекарваме около 6-8 цикъла на редуване на различните стадии. Като по една стълбичка слизаме от лекия повърхностен към дълбокия сън. През 1953 година е открита една особена фаза на съня, наречена REM сън или фаза на бързите очни движения.“ Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Славчо Славчев – специалист по медицина на съня от Фондация „Сън и здраве“.

По думите му в тази фаза на съня целият ни организъм променя своята физиологична нагласа. „Като че ли сме изключително възбудени, има бързи движения на очните ябълки под затворените клепачи, дишането е променено и кръвното налягане също варира. Някои описват тази фаза все едно, че сме се качили на спортен автомобил и шофираме с бясна скорост, но не можем да помръднем. В REM съня мускулатурата, която поддържа позата, е блокирана“, допълни той и уточни, че в тази фаза се сънува, произвеждат се сънищата. „В този момент не важат никакви закони, всичко е възможно. Сънищата са „царският път към подсъзнателното“. Липсата на тонус на мускулите предпазва човек от това да „проиграе“ съдържанието на сънищата. Неговите движения са блокирани. Ако вземем ръката на човек, който е в такава фаза, повдигнем я и я пуснем, тя пада като отсечена, защото липсва тонусът на мускулите. Нормално, през нощта редуването на отделните фази на съня става циклично, като отделните цикли се повтарят около 7-8 пъти“, каза още д-р Славчо Славчев.

Източник:http://www.actualno.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ