Домашен любимец е в топ 3 на животните, убиващи най-много хора

в Любопитно

Хората ходят на лов и убиват животни от хиляди години, но понякога забравяме, че животните също ловуват хора. Но знаете ли кои са онези хищни и опасни видове, които отнемат най-много човешки животи за година?

Не е изненадващо, че повечето от животните, включени в класацията на най-видните животни убийци на хора, са диви. Ще се изненадате обаче да разберете, че в челната тройка попада животно, което сме приели в домовете си от край време и смятаме за наш най-добър приятел.

В класацията за животни убийци на хора изненадващо напред попада домашното куче.

На първо място, с един милион отнети човешки живота годишно е комарът, чиято смъртност се дължи на болестите, с които заразява хората.

Далеч зад кръвосмучещото насекомо са змиите — отровни или удушвачи: техните жертви за година са около 50 000.

Третото място в тази шокираща класация е отредено на домашното куче с 25 000 отнети човешки живота на година. Само в България тази година има няколко убити деца от „най-добрия приятел на човека“.

Четвърта в списъка е мухата цеце с около 10 000 човешки жертви годишно от заболяванията, които причиняват ухапванията й. Толкова души заболяват смъртоносно на година и от причиняваната от сладководните охлюви болест шистосомоза.

Със 7000 човешки жертви на година е друго добре познато, но подценявано от хората насекомо — дървеницата. Което е 2 пъти повече от далеч по-страховития и внушаващ ужас сред хората скорпион — 3250. Детските глисти и заболяванията, които причиняват, се оказват фатални за 2500 души годишно.

Далеч назад са огромните хищни рептили — крокодилите, с 1000 убити човека за година. Следват два други непредсказуеми гиганта — хипопотамите и слоновете (по 500 души).

Царят на животните — лъвът, е причина за 250 смъртни случая сред хората на година, зад него е тревопасният кафърски бивол с 200, следва еленът, който е смъртоносен и за хората в периода на чифтосване (130). Зад благородния тревопасен елен е най-голямата котка — тигърът, със 120 човешки жертви годишно.

Пчелите и паяците са с по 50 убийства на година, медузите — с 40, мравките — с 30, леопардите убиват по 20 души, колкото и други човешки любимци — конете и преживящите крави.

Оказва се, че в тази жестока и смъртоносна класация не присъства едни от смятаните за най-опасни и жестоки убийци на хора – акулите и вълците.

Най-свирепият представител на акулите – голямата бяла акула, заедно с нейните посестрими – годишно взимат по 10 човешки жертви. Същият брой убити хора се приписва и на вълците.

Източник: fakti.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ