Дали наистина мравоядите ядат само мравки?

в Любопитно

Чудите ли се какво би било ако сте кръстени на това, което ядете през повечето време? Какво щеше да е името ви? Може би пицеяд, пилеяд, шоколадояд, сандвичояд… Можем да продължим така да изреждаме още храни, но няма, защото смятаме, че схванахте основната идея. Сигурни сме, че никой от вас не би искал да го наричат така или пък по-скоро не би ял само сандвичи или шоколад, дори и така да се казва. По същия начин, мравоядите също не ядат само мравки – макар повечето от нас да смятат така. В действителност мравоядите са четири различни вида бозайници от разред Непълнозъби. Четирите вида пък се наричат голям мравояд, двупръст мравояд джудже, западен мексикански четирипръст мравояд и северен мексикански четирипръст мравояд и всъщност доста се различават помежду си.

Така например големият мравояд както се досещате е най-големият от тези видове. Той достига до 2 метра дължина, докато мексиканските могат да бъдат най-много до 1 метър. Мравоядът джудже пък е дълъг само около 50-60 сантиметра. Общото между всички тях обаче е, че те нямат зъби и използват дългите си езици, за да хващат мравки и термити, които все пак съставляват основната част от храната им. Езикът на един мравояд може да се изважда и прибира по 160 пъти в минута, което помага той да се докопа до 35 000 мравки и термити на ден. Предвид факта, че мравките са толкова малки, сигурно за да се нахрани като хората (като мравоядите) им трябват доста от тези насекоми. За да хващат храната си обаче тези интересни животни използват и други хитрини. Така например имат остри нокти, благодарение на които могат да разкопаят мравуняк или пък да счупят ствола на гниещо дърво в което може да има термити. Зрението им е доста лошо, но дори и това не им пречи, защото те използват носа си, за да надушват повечето им необходими неща – най-вече вода, храна и опасност.

След това използват дългите си муцуни и езици, за да хванат колкото се може повече мравки и термити. Тъй като нямат зъби, те не могат да сдъвчат насекомите и вместо това ги поглъщат цели. Докато ядат, те също поглъщат и малки камъчета, които им помагат да смилат насекомите направо в стомаха си. Странно, но и удивително! Като „десерт“ към тази така питателна храна животните обичат и меки плодове или птичи яйца. В зоологическите градини пък често ги хранят и с говежда кайма или кучешка храна. И това им харесва! От друга страна ако имате опит с мравките или сте се интересували знаете, че някои от тях хапят. И мравоядите знаят това много добре и сега ако си представяте, че имат някаква специална киселина в устата или нещо такова, грешите. В момента в който мравките вече са разбрали за опасността и започнат да хапят, мравоядите просто се местят на друго място и ядат от други мравки, които все още са спокойни, защото не са разбрали какво предстои.

Тези така интересни животни могат да бъдат намерени в диво състояние главно в тропическите гори и пасищата на Централна и Южна Америка. Гигантските мравояди обикновено спят на земята, докато другите видове обикновено живеят в клоните на дърветата. Гигантските мравояди се движат и с уникална бавна походка. Това е така, защото те ходят на юмруци (тоест свиват ноктите си към лапите), за да ги предпазят от счупване. Те също така са отлични плувци, тъй като използват дългия си хобот като шнорхел.

Източник: az-deteto.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ