Българският апарат “Люлин-МО” заработи от Марс

в Любопитно

 

Апаратът “Люлин-МО” е заработил успешно от орбита на Марс, съобщават от Българската академия на науките (БАН).

Устройството е разработката е на Института за космически изследвания към БАН и има за цел да измери радиацията, на която ще бъде подложен екипаж на бъдеща човешка мисия до Червената планета.

 

“Люлин-МО” беше изстрелян в Космоса през 2016 г. като част от техниката по съвместния проект на Европейската и Руска космически агенции “ЕкзоМарс”. По пътя до там българската апаратура работеше безупречно и бяха получениуникални резултати за радиационната обстановка по трасето Земя-Марс, припомнят от БАН.

На 12 и 19 март 2018 г. бяха проведени първите тестови включвания на научната апаратура и след година мълчание “Люлин-МО” е заработил успешно. В средата на април 2018 г. се очаква включване на “Люлин-МО” в пълен режим на работа. Там апаратурата ще продължи да измерва радиационната обстановка.

Източник: news.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ