Любопитно: „Порше“ на 70 години, как започва всичко

в Любопитно

Любопитно: "Порше" на 70 години, как започва всичко
Вижте как започва !
Германският производител „Порше“ започна събитията по повод 70 години от пускането на първия автомобил от марката. Това е 356 „№1“ роудстър, регистриран на 8 юни 1948 година.

 

Основата на автомобилния производител се гради върху делото на професор Фердинанд Порше, като синът продължава неговото дело. Фердинанд Порше създава иновации в автомобилната индустрия още в началото на миналия век.

 

През 1900 г. той конструира електрически автомобил със задвижване на главините на колелата, известен като Lohner-Porsche. На неговата база по-късно е създаден и първият в света пътнически автомобил със задвижване на всички колела.

"Порше" на 70 години, как започва всичко

© Порше

1900 година е рождена и за първия хибриден автомобил, като Фердинад Порше съчетава бензинов двигател и електромотор. През 1931 г. Фердинанд Порше основава собствена инженерна компания.

„Берлин-Рим“, представен през 1939 г., е началото на неговата идея за спортен автомобил с марката „Порше“, макар че мечтата му е осъществена от сина му Фери чак през 1948 г. с модела Type 356.

 

Наследникът на модел 356 – „Порше“ 911, проектиран от сина на Фери Порше Фердинанд Александър, най-накрая носи пробив на компанията като един от водещите производители на спортни автомобили в света както от техническа, така и от дизайнерска гледна точка. „Порше“ 911, представен на света за първи път през 1963 г., вече е произвеждан над милион пъти.

"Порше" на 70 години, как започва всичко

© Порше

„Всички модели на „Порше“, разработвани сега или в бъдеще, са базирани на този спортен автомобил. Като перлата в короната на марката 911 се е превърнал в спортния автомобил на мечтите, спечелвайки сърцата на ентусиастите по цял свят, е коментарът на Блум по този повод.

Бъдещето на спортните автомобили „Порше“ е Mission E – първият автомобил с изцяло електрическо задвижване от Цуфенхаузен. Този концептуален автомобил съчетава характерния емоционален дизайн на „Порше“, изключителна динамика на задвижване и напредничава ежедневна функционалност.

 

Моделът с четири врати и четири индивидуални седалки има мощност от 600 к.с. и пробег от над 500 км с едно зареждане. Ускорението от място до 100 км/ч отнема по-малко от 3.5 секунди.

 

„Порше“ са инвестирали около един милиард евро в този футуристичен проект, създавайки над 1200 допълнителни работни места само в седалището в Щутгарт-Цуфенхаузен, където ще се произвежда Mission E.

 

„Порше“ ще отбележи годишнината си с множество събития по целия свят. Началото е на 3 февруари с изложбата „Ефектът Порше“ в автомобилния музей Петерсен в Лос Анджелис, а краят – на 13 октомври със „Sound Night“, което ще се проведе на Porsche Arena в Щутгарт.

Източник: dnevnik.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ